Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajski predelovalni sektor se je marca vrnil k rasti

Kitajski predelovalni sektor se je marca vrnil k rasti
April 01
06:44 2019

Kitajski predelovalni sektor je v marcu po vladnih prizadevanjih za spodbuditev gospodarstva zabeležil presenetljivo vrnitev k rasti. Raziskava družb Caixin in Markit je tako pokazala, da se je indeks predelovalne industrije v marcu povzpel na 50,8 točke, medtem ko je v februarju znašal 49,9 točke. Številka nad 50 sicer označuje pozitivno rast.

Hkrati so tudi uradni podatki o proizvodnji objavljeni včeraj pokazali na skok v aktivnosti. Peking je sicer v zadnjem času sprejel več ukrepov za boj proti upočasnitvi gospodarske rasti.

Indeks PMI se je tako v marcu povzpel na 50,8 točke, kar je najvišja vrednost v zadnjih osmih mesecih in precej višja vrednost od reutersove ankete med ekonomisti, ki so napovedovali, da bo indeks dosegel nivo 49,9 točke.

Huawei je lani dosegel rekordne letne prihodke

Rezultati so podobni uradnim podatkom kitajskega indeksa PMI objavljenim v nedeljo. Ti so pokazali, da se je indeks proizvodnega sektorja marca povišal na 50,5 točke, medtem ko je v februarju dosegel samo 49,2 točke.

Uradni indeks PMI se osredotoča na dejavnost večjih proizvajalcev, medtem ko se zasebna raziskava družb Caixin in Markit osredotoča na manjša in srednje velika podjetja v sektorju.

Podatki, ki so bili boljši od pričakovanj so azijske delnice pognali višje. Hongkonški indeks Hang Seng je tako pridobil 1,7 odstotka vrednosti, medtem ko je indeks Shanghai Composite zrasel za 2,3 odstotka.

Kitajski spodbujevalni ukrepi

Dobri podatki o tovarniški proizvodnji kažejo na to, da so prizadevanja za spodbujanje rasti drugega največjega gospodarstva na svetu začela prinašati rezultate.

Kitajska je tako lani poročala o najšibkejši gospodarski rasti v zadnjih 28 letih, rast pa naj bi se v nadaljnje še naprej upočasnjevala. Peking je sicer nedavno razkril vrsto ukrepov - vključno z zmanjševanjem davkov - za pomoč gospodarstvu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce