Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajski predsednik je obljubil, da bo država znižala uvozne dajatve

Kitajski predsednik je obljubil, da bo država znižala uvozne dajatve
November 06
07:21 2018

Kitajska je obljubila, da bo dodatno znižala uvozne dajatve in odprla svoje gospodarstvo, medtem ko poizkuša nasloviti kritike, ki so njihove trgovinske prakse označili za nepoštene. V govoru na trgovinski razstavi v Šanghaju je kitajski predsednik Ši Jinping prav tako močno zagovarjal sistem globalne trgovine in dejal, da se je le ta znašel "pod napadom".

Komentarje analitiki vidijo kot odziv na ZDA, s katero se je Kitajska znašla v trgovinski vojni. ZDA in kitajska sta sicer druga proti drugi letos uvedli visoke uvozne dajatve. Zaenkrat še nobena od držav ne kaže znamenj omilitve stališč, ZDA pa so zagrozile, da bodo trgovinsko vojno še dodatno zaostrile.

Plače v ZDA so se oktobra dvigale najhitreje v zadnjih devetih letih

Ši, je ob otvoritvi razstave dejal, da je "v svetu poglabljanja gospodarske globalizacije, praksa džungelskega prava in zmagovalca, ki pobere vse, predstavlja slepo ulico". "Vseobsegajoča rast je zagotovo prava pot naprej."

ZDA so v letošnjem letu uvedle uvozne dajatve na približno polovico vsega kitajskega uvoza v ZDA, s čimer so ti izdelki postali dražji za ameriške potrošnike, poleg tega pa so zagrozili, da bodo uvedli uvozne dajatve na ves uvoz.

Iz Bele hiše so že večkrat dejali, da gre pri tarifah za odziv na kitajske nepoštene trgovinske prakse in krajo intelektualne lastnine, ki jih je Donald Trump označil kot ključne pri ustvarjanju ogromnega trgovinskega primanjkljaja. Hkrati ZDA od Kitajske zahtevajo, da njihovim podjetjem omogoči boljši dostop do svojih trgov.

Kitajski predsednik je medtem obljubil, da bo sprejel ukrepe za povečanje uvoza z zniževanjem uvoznih dajatev, olajšanim carinjenjem in zmanjševanjem "institucionalnih stroškov".

V govoru ni jasno navedel uvoz iz katerih držav, bi imel koristi od nižjih dajatev in ali so na tem seznamu tudi ZDA.

Kitajska bo hkrati "še naprej širila dostop do svojega trga", je dejal Ši in dodal, da je odprtost postala "blagovna znamka Kitajske".

"Kitajska vrata se ne bodo nikoli zaprla, temveč se bodo le dodatno odpirala." Ši je poleg tega dejal, da bo Kitajska pospešila pogajanja o naložbenemu sporazumu med Kitajsko in EU, ter regionalno pogodbo o prosti trgovini med Kitajsko, Japonsko in Južno Korejo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce