Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajski predsednik pozval k odprtosti in koncu miselnosti “hladne vojne”

Kitajski predsednik pozval k odprtosti in koncu miselnosti “hladne vojne”
April 10
06:18 2018

Kitajski predsednik Ši Džinping je opozoril na miselnost "hladne vojne", medtem ko je obljubil, da bo odprl dele gospodarstva v državi. Njegov govor na forumu Boao za Azijo, ki velja za azijski Davos, se zdi kot poizkus umirjanja trgovinskega spora z ZDA.

Tako je naprimer obljubil, da bodo zmanjšali uvozne tarife za avtomobile in sprostili zahteve za tuje družbe, ki želijo vlagati na Kitajskem. A v govoru ni bilo mnogo podrobnosti o tem kdaj bi lahko do teh sprememb prišlo.

"Igra ničelne vsote"

Predsednik Ši tako ni izrecno omenil trenutnega spopada z Washingtonom, v katerem sta obe strani objavili načrte za uvedbo novih uvoznih dajatev na medsebojno blago. A v zakriti potezi proti stališčem ameriškega predsednika Donalda Trumpa je Ši pozval k odprtosti.

Delnice so po predlogu predsednika Trumpa za razširitev dajatev na kitajski uvoz izgubile na vrednosti

"Človeška družba se sooča z veliko izbiro, lahko se odpre ali zapre, lahko gre naprej ali pa nazaduje," je dejal pred občinstvom, ki so ga večinoma sestavljali kitajski in mednarodni vlagatelji.

"V današnjem svetu, se trend miru in sodelovanja giblje naprej, medtem ko je miselnost hladne vojne in iger o ničemer postala zastarela. Če pozornost namenjamo samo lastni skupnosti ne, da bi pri tem razmišljali o drugih, nas lahko vodi samo v slepo ulico. Rezultate v katerih obe strani zmagata pa lahko dosegamo samo z vztrajanjem pri miroljubnem razvoju in sodelovanju."

Predsednik Donald Trump, katerega načrt za uvedbo uvoznih dajatev na stotine kitajskih izdelkov je povzročil strah pred trgovinsko vojno, se na govor kitajskega predsednika še ni odzval.

V Washingtonu sicer trdijo, da Kitajska ni izpolnila prejšnjih obljub glede odprtja svojega gospodarstva - vključno z ovirami za mednarodna podjetja, ki dostopajo do trgov in so prisiljena v oblikovanje skupnih podjetij in k prenosu svoje intelektualne lastnine.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce