Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajski predsednik si želi trgovinskega sporazuma z ZDA

Kitajski predsednik si želi trgovinskega sporazuma z ZDA
November 22
08:02 2019

Kitajska si želi doseči začetni trgovinski sporazum z Združenimi državami in se poizkuša izogniti trgovinski vojni je v petek dejal kitajski predsednik Ši Jinping, vseeno pa naj se ne bi bali sprejeti maščevalnih ukrepov, če bo to potrebno.

Ekonomisti medtem opozarjajo, da daljši spor med dvema največjima gospodarstvoma na svetu povečuje tveganje za svetovno gospodarstvo z motenjem dobavnih verig, zmanjševanjem naložb in padanjem poslovnega zaupanja.

"Želimo si prizadevati za sprejem prve faze sporazuma na podlagi medsebojnega spoštovanja in enakosti," je Ši povedal predstavnikom mednarodnega foruma. "Po potrebi se bomo udarili nazaj, vendar si dejavno prizadevamo, da ne bi imeli trgovinske vojne. Vojne nismo začeli in si je ne želimo."

Globalni trgi so se sicer ta teden umaknili zaradi novih strahov, da bi lahko trgovinski pogovori spodleteli, potem ko naj bi ameriški predsednik Donald Trump podpisal dva zakona, ki bosta podprla protestnike v Hong Kongu, ki je pod Kitajsko diktaturo.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca novembra

Mediji so medtem poročali, da je bi se po navedbah virov blizu trgovinskih pogajalcev in Bele hiše, dogovor o prvi fazi trgovinskega sporazuma lahko pomaknil v naslednje leto, saj Peking vztraja pri bolj obsežni odpravi uvoznih dajatev, na kar se je Washington odzval z svojimi dodatnimi zahtevami.

Zamude bi prinesle le še več težav, je dejal ustanovitelj kitajske globalne investicijske družbe Primavera Capital Group, Fred Hu. "Dlje časa kot trajajo pogajanja, več je spremenljivk, kot je vprašanje o Hong Kongu," je za medije dejal Hu.

Kitajska je po navedbah časopisa The Wall Street Journal najvišje ameriške pogajalce povabila na nov krog pogovorov v živo v Peking, pri čemer so za svoje trditve navedli neimenovani vir. Dodali so, da Peking upa, da bi se lahko pogovori začeli pred ameriškim državnim praznikom, zahvalnim dnevom, ki bo na vrsti prihodnji četrtek.

Ameriški uradniki so izrazili pripravljenost za sestanek, vendar se niso zavezali za datum srečanja. Hkrati ne bi radi opravili dolge poti, če Kitajska ne bo jasno sporočila, da se bo zavezala k zaščiti intelektualne lastnine, prisilnih prenosov tehnologije in nakupom kmetijskih proizvodov.

Uradniki iz Pekinga so medtem namignili, da bi lahko kitajski predsednik Ši in njegov ameriški kolega Donald Trump sporazum podpisala v začetku decembra.

Nekateri strokovnjaki so bo naslednji pomemben dan 15. december, ko bodo začele veljati ameriške uvozne dajatve na približno 156 milijard dolarjev kitajskega blaga, vključno s božičnimi darili, kot so elektronika in božični okraski.

"Kot smo vedno dejali, ne želimo si začeti trgovinske vojne, vendar se je ne bojimo," je dejal Ši.

V sredo je sicer kitajski podpredsednik vlade Liu He, ki je glavni kitajski pogajalec na trgovinskih pogovorih dejal, da je previdno optimističen glede prve faze dogovora, so poročali pri Bloombergu.

"Obe državi bi morali sporazum podpisati čim prej in doseči vsaj premirje, to pa bo vneslo nekaj gotovosti na trge in v gospodarstvo," je dejal Hu. "Na podlagi tega lahko dosežemo soglasje o zapletenih strukturnih težavah in si prizadevamo za celovit končni dogovor."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce