Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Kitajski režim je vsako poslovanje s kriptovalutami razglasil za “kaznivo dejanje”

Kitajski režim je vsako poslovanje s kriptovalutami razglasil za “kaznivo dejanje”
September 27
05:51 2021

Kitajska centralna banka je objavila, da so od sedaj naprej v kominustični diktaturi prepovedane vse transakcije v kriptovalutah, kar v praksi pomeni, da je prepovedano poslovanje z vsemi digitalnimi kovanci, kot je Bitcoin. "Poslovne dejavnosti povezane z virtualnimi valutami, so nezakonite finančne dejavnosti," so sporočili iz Kitajske ljudske banke, pri čemer so dodali grožnjo, da valute "resno ogrožajo varnost premoženja ljudi".

Kitajska je sicer eden od največjih trgov za kriptovalute na svetu. Tamkajšnja nihanja pa pogosto vplivajo na globalno ceno kriptovalut. Tudi ob najnovejši objavi je bilo tako, saj se je cena Bitcoinov znižala za več kot 2000 dolarjev.

Kitajske oblasti nadaljujejo z napadi na tehnološke velikane

Gre za najnovejši ukrep kitajskega komunističnega režima za zatiranje svobodnega trga v državi, pri čemer so kot izgovor uporabili, da gre za nestanovitno, špekulativno naložbo in v najslabšem primeru, pranje denarja.

Trgovanje s kriptovalutami ja na Kitajskem sicer uradno prepovedano že vse od leta 2019, vendar se je kljub temu nadaljevalo prek tujih borz. A tudi to je komunistični režim letos začel zatirati.

V maju so kitajske državne institucije kupce valut opozorile, da ne bodo imeli v primeru nadaljnega trgovanja na spletu nobene zaščite, pri čemer je režim napovedal, da bo povečal pritisk na to industrijo. Junija je nato režim bankam in plačilnim platformam ukazal, naj prenehajo olajševati transakcije, hkrati pa so prepovedali tudi "rudarjenje" valut, kar je aktivnost, ko močne računalnike uporabijo za izdelavo novih kovancev.

A zadnja napoved je najbolj jasen signal, da želi kitajski režim v celoti uničiti trgovanje s kriptovalutami, v vseh njegovih oblikah.

Izjava pojasnjuje, da tisti, ki so po njihovem vpleteni v "nezakonite finančne dejavnosti", storili kaznivo dejanje za katerega jih bodo preganjali. Dodali so, da pod kazniva dejanja sodi tudi, ponujanje takšnih storitev kitajskim državljanom na tujih spletnih mestih.

Migracija rudarjenja

Tehnologija, ki je v jedru večine kriptovalut, vključno z bitcoinom, temelji na številnih porazdeljenih računalnikih, ki preverjajo transkacije v velikanski knjigi v skupni rabi, imenovani blockchain.

Kot nagrado se naključno, tistim ki pri tem sodelujejo, podelijo novi "kovanci", to pa je v skupnosti znano pod imenom "kripto rudarjenje".

Kitajska, ki ima sorazmerno nizke stroške električne energije in cenejšo računalnisško strojno opremo, že dolgo velja za eno od glavnih svetovnih središč tega "rudarjenja".

Dejavnost je tako priljubljena, da so igralci računalniških iger industrijo okrivili za pomanjkanje zmogljivih grafičnih kartic na trgu, saj jih "rudarji" uporabljajo za obdelavo kriptovalut.

Napad kitajskega režima je sicer že močno prizadel to dejavnost v državi. Še septembra leta 2019 je Kitajska predstavljala 75 odstotkov svetovne porabe energije Bitcoina, do aprila letos pa se je omenjeni delež znižal na 46 odstotkov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles