Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajski virus je letos pretresel lestvico najdražjih mest na svetu

Kitajski virus je letos pretresel lestvico najdražjih mest na svetu
November 18
07:07 2020

Tri najdražja mesta na svetu so po najnovejšem poročilu o življenjskih stroških Hong Kong, Zürich in Pariz. Singapur in Osaka, ki sta v lanskem letu, skupaj z Hong Kongom zasedala prvo mesto, sta na lestvici zdrsnila.

V letni raziskavi družbe The Economist, so navedli, da so se cene v Singapurju znižale zaradi izseljevanja tujih delavcev, kar je bila posledica pandemije kitajskega virusa. Medtem je večina kitajskih mest postalo dražjih za življenje, saj so napetosti med ZDA in Kitajsko dvignile cene.

"Azijska mesta so v zadnjih letih tradicionalno dominirala na lestvici, vendar je pandemija kitajskega virusa to izdajo lestvice precej preuredila," je povedala Upasana Dutt, vodja za izračun svetovnih življenskih stroškov pri organizaciji.

Airbnb gre na borzo

Bangkok je tako letos zdrsnil za dvajset položajev in je zdaj na 46.mestu najdražjih mest na svetu.

Poročilo družbe je sicer namenjeno izseljencem, s podatki, ki jih multninacionalke uporabljajo za izračun stroškov službenih potovanj in paketov za izseljence. Večina kitajskih mest je na lestvici pridobilo, kar je posledica ameriško-kitajske tehnološke vojne, ki je preizkusila odpornost oskrbovalnih verig in dvignila potrošniške cene.

Draga Evropa

Mesta v obeh Amerikah, Afriki in Vzhodni Evropi so od lani postala cenejša, medtem ko so se zahodnoevropska mesta podražila.

Zahodna Evropa je tako med najdražjimi desetimi mesti na svetu prispevala štiri udeležence, pri čemer sta na prvem mestu skupaj Pariz in Zurich. To deloma odraža relativno moč evropskih valut na indeksu, ki vsako mesto primerja z življenjskimi stroški v New Yorku.

Najbolj se je letos podražilo življenje v prestolnici Irana, Teheran, ki se je na lestvici povzpel za 27 mest, kar je deloma posledica ameriških sankcij, ki so vplivale na oskrbo z blagom.

Drage cigarete, poceni majice

Indeks Življenjskih stroškov je septembra primerjal cene 138 storitev in izdelkov v približno 130 velikih mestih po vsem svetu. Na splošno so ostale cene precej nespremenjene, vseeno pa je v poročilu zapisano, da so bile cene bistvenega blaga precej bolj odporne od cen nebistvenih dobrin.

Logistični izzivi so prav tako vplivali na cene, pri čemer je pomanjkanje dobrin, kot so toaletni papir in testenine, poganjalo rast cen v nekaterih kategorijah. Od desetih kategorij, ki jih poročilo pokriva, so se najbolj podražili tobačni izdelki in rekreacija, medtem ko so se najbolj pocenila oblačila.

"Kar zadeva potrošniško blago, so se močno povečale cene računalnikov, medtem ko so cene oblačil upadle," je dejala gospa Dutt.

Med evropskimi mesti sta med desetimi najdražjimi še, Ženeva, ki je na sedmem mestu in danska prestolnica Kopenhagen, ki je na devetem mestu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles