Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajski Xiaomi bo začel kotirati na borzi v Hongkongu

Kitajski Xiaomi bo začel kotirati na borzi v Hongkongu
May 03
07:12 2018

Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Xiaomi je vložil zahtevo za začetek kotiranja na hongkonškem borznem trgu, pri čemer pričakuje, da bodo zbrali za več kot 8 milijard evrov kapitala. Prva javna ponudba delnic bo največji svetovni prvenec v letu 2018 in največji odkar je kitajski tehnološki velikan med prvo javno ponudbo v letu 2014 zbral skoraj 21 milijard evrov kapitala.

Xiaomi je v zadnjem času dosegel odboj potem ko so lansko leto priznali, da je družba rasla prehitro. Poleg Kitajske je družba pomemben igralec tudi na indijskem trgu, kjer konkurira tekmecu Samsung, za najbolj priljubljenega proizvajalca telefonov.

Amazon je v prvem četrtletju posloval z višjimi prihodki in dobičkom

Lansko leto se je Xiaomi prebil na španski trg, poročila pa namigujejo, da si želijo priti tudi v ZDA in se tam spopasti z Applom. Čeprav družba uradno ni sporočila koliko kapitala želijo v prvi javni ponudbi zbrati, pa ocena analitikov v višini 8 milijard evrov pomeni, da bi znašala tržna kapitalizacija družbe nekaj več kot 80 milijard evrov.

Odločitev za začetek kotiranja na borzi v Hongkongu je spodbuda za to ozemlje. Tam so namreč pravkar spremenili pravila borznega trga, s čemer skušajo privabiti več tehnoloških družb, medtem ko tekmujejo z drugimi trgi, kot sta New York in Šanghaj.

Xiaomi je v letu 2017 napovedal načrte za letno prodajo v višini 15 milijard evrov, kar bi bilo 68 odstotkov več kot lani. Vseeno so lani dosegli čisto izgubo medtem ko so v letu 2016 poslovali z dobičkom, poleg tega pa družba nadaljuje z visokim trošenjem gotovine.

Poleg pametnih telefonov pri Xiaomiju izdelujejo tudi druge naprave povezane z internetom, vključno z gospodinjskimi aparati in pripomočki, kot so čistilniki zraka in kuhalniki za riž. Trenutno družba večino svojih dobičkov ustvari iz naslova internetnih storitev in je vzpostavila nabor aplikacij, ki ponujajo glasbo in druge zabavne vsebine, kot njihov kitajski tekmec Tencent.

"Spremenili smo življenja na stotine milijonov ljudi, v prihodnosti pa bomo postali del življenj na milijarde ljudi po vsem svetu," je v izjavi pred prvo javno ponudbo delnic zapisal soustanovitelj družbe, Lei Jun.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce