Finančni trgi

Prispevki

Kitajsko gospodarstvo z novimi znamenji upočasnjevanja

Kitajsko gospodarstvo z novimi znamenji upočasnjevanja
September 14
07:43 2015

Rast naložb in tovarniške proizvodnje na Kitajskem v avgustu ni dosegla pričakovanj, kar je še eden v nizu podatkov, ki kaže na to, da drugemu največjemu gospodarstvu na svetu pohaja sapa. Tovarniška proizvodnja se je tako glede na prejšnje leto dvignila za 6,1 odstotek, kaer je manj od pričakovanih 6,4 odstotkov.

Rast investicij v osnovna sredstva se je na letni ravni upočasnila na 10,9 odstotka, kar je najnižji nivo v zadnjih 15 letih.

Vse več dokazov, da se gospodarska velesila upočasnjuje je povzročilo velike padce na finančnih trgih. Drugi znaki, da gospodarstvo slabi lahko vidimo v padajoči prodaji vozil, manjšemu uvozu in inflaciji.

Kitajski premier: Kitajska bo letos dosegla svoje gospodarske cilje

Kitajski proizvajalci so cene zniževali najhitreje v zadnjih šestih letih, kar je predvsem posledica padca cen surovin, ki so v zadnjem letu ko se je povpraševanje iz Kitajske močno zmanjšalo izgubile tla pod nogami.

Najnižje v zadnjih 25 letih

Prejšnji teden je kitajski premier Li Kekiang dejal, da ostaja Kitajska na dobri poti, da kljub zadnjim podatkom izpolni vse svojo gospodarske cilje za letošnje leto.

Kitajska je od lanskega novembra že petkrat znižala temeljno obrestno mero, s čimer želijo ob pomoči drugih ukrepov spodbuditi večji obseg posojanja in gospodarsko dejavnost. Kitajska je za 0,1 odstotka na 7,3 odstotka znižala tudi gospodarsko rast vdoseženo v prejšnjem letu, ki je bila najnižja v zadnjih 25 letih. Za letošnje leto si je vlada postavila ciljno letno rast v višini 7 odstotkov.

Medtem so kitajske oblasti dejale, da bodo sprele nove korake v smeri bolj tržnega gospodarskega sistema, z ponudbo deležev podjetji v državni lasti zasebnim vlagateljem. Poteza, ki naj bi po njihovih besedah izboljšala korporativno upravljanje in upravljanje z premoženjem, naj bi bila izvedena pred letom 2020.

Kitajsko inustrijsko gospodarstvo je trenutno pod dominanco 111 konglomeratov v lasti države.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce