Finančni trgi

Prispevki

Kljub pozitivnim donosom v vzajemnih skladih zabeležen odliv sredstev

Kljub pozitivnim donosom v vzajemnih skladih zabeležen odliv sredstev
August 20
10:37 2013

Vzajemni skladi z dovoljenjem za trženje v Sloveniji letos beležijo pozitivne donosnosti, a to ni dovolj da bi se ustavili odlivi sredstev. Trend odlivov se namreč nadaljuje, julija je bilo tako izplačil za 2,6 milijona evrov več kot pa vplačil. Če pogledamo malce daljše časovno obdobje vidimo, da so v sedmih mesecih skupaj vlagatelji iz vzajemnih skladov odtegnili že skoraj 33 milijonov evrov sredstev.

Julija je povprečna donosnost vseh skladov domačih in tujih družb za upravljanje znašala 2,11 odstotka, pri čemer so bili nekoliko bolj uspešni skladi tujih upravljalcev, saj so v povprečju pridobili 2,37 odstotka vrednosti.

Julija je bil, po podatkih portala vzajemci.com, najbolj donosen delniški sklad PI Gold Stock, ki je vlagateljem prinesel 18,19-odstotno donosnost. Gre za sklad ki sredstva investira v podjetja, katerih dejavnost je povezana s plemenitimi kovinami.

Tudi sicer so julija najvišjo rast beležili skladi iz sektorja surovin in materialov (+ 5,23 odstotka). Po drugi strani pa so najnižjo rast sredstev beležili skladi, ki sredstva vlagajo v delnice podjetij iz sektorja oskrbe (+ 2,42 odstotka) in osnovnih potrošnih dobrin (+ 2,35 odstotka).

Cilj vsake banke je …

Največjo izgubo so julija zabeležili skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v Indiji. V zadnjih mesecih so se med vlagatelji pojavile skrbi zaradi izjemno šibke rupije in znova naraščajoče inflacije v Indiji, kar se je odrazilo tudi na tečajih delnic indijske borze.

Mesec junij je bil za družbe za upravljanje slab kar se tiče števila vlagateljev. Zabeležen je bil namreč padec vlagateljev in sicer za 646 na 425.605. Glede na podatke ATVP so vlagatelji sledili svetovnim trendom in se umikali iz obvezniških naložb, ki so jih večinoma usmerili v delniške sklade.

Vir: STA

About Author

Anja P.

Anja P.

Related Articles