Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Kljub rekordnim nivojem na Wall Streetu se pojavljajo tveganja za rast

Kljub rekordnim nivojem na Wall Streetu se pojavljajo tveganja za rast
June 21
06:34 2019

Glavni ameriški borzni indeks S&P 500 je v četrtek dosegel novo rekordno vrednost, saj je vlagatelje zajela skoraj vrtoglava evforija v zvezi z možnostjo znižanja ameriških obrestnih mer. To je močno spodbudilo apetit po delnicah, vseeno pa obstaja mnogo pasti, ki bi lahko delniške trge pahnile iz začrtane smeri.

Le te obsegajo visoka pričakovanja za nekaj pozitivnega na področju trgovine med ZDA in Kitajsko na vrhu skupine G20 , ki bo potekal prihodnji teden, pa do geopolitičnih pomislekov in zaskrbljujoče slike dobička v ZDA, zato so možnosti za težave in napačne korake velike. Poleg tega se zdi, da je po besedah strategov trenutna rast bolj posledica upov, kot realnosti.

"To je verjetno ena izmed najbolj tveganih točk, ki jih boste kadarkoli videli na borzi," je dejal Michael O'Rourke iz družbe JonesTrading. "Trenutne ravni cen niso podrte z osnovami. Podprte so s razpoloženjem in navdušenjem ter upanjem glede nove denarne politike."

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca junija

S&P 500 je tako v četrtek trgovalni dan zaključil z novo rekordno vrednostjo, medtem ko se je donos na ameriške 10 letne obveznice prvič v zadnjih dveh letih in pol znižal pod nivo 2 odstotkov, potem ko je Ameriška centralna banka sporočila, da bi lahko potencialno obrestne mere znižala na svojem naslednjem srečanju, ki bo potekalo v juliju. Pri tem so dejali, da so pripravljeni za boj proti tveganjem za gospodarstvo, vključno z ameriško-kitajsko trgovinsko vojno.

Obstajajo tudi drugi znaki, ki kažejo, da želja po tveganju vodi dogajanje na trgu. Kljub temu, da je indeks nestanovitnosti Cboe, ki je znan kot merilnik strahu na Wall Streetu v četrtek rahlo narasel, pa je blizu najnižjih nivojev od začetka maja.

Delnice tehnološkega velikana Apple so včeraj za kratek čas dosegle nivo 200 dolarjev, kar se je prav tako zgodilo prvič po začetku maja, kljub temu, da se proizvajalca iPhonov obravnava, kot potencialno veliko nezgodo, če bi se ameriško-kitajska trgovinska vojna še dodatno zaostrila.

Nedavne rasti delniških indeksov sledijo ostri razprodaji v maju, ki je bila posledica stopnjevanja trgovinskih sporov med dvema največjima gospodarstvoma sveta, kar je povzročilo strah pred svetovnim upadom gospodarske rasti.

Do odboja je prišlo medtem ko so projekcije dohodkov oslabele, kar je ovrednotenja podražilo. Trenutno indeks S&P 500 trguje pri 17,1 - kratniku ocenjenih prihodkov, kar je precej več kot 16,3 kratnik ob začetku meseca.

Strategi so dejali, da bo tvegano trgovanje v naslednjih tednih na preizkušnji.

Veliko je tako odvisno od prihajajočega srečanja skupine G20, 28. in 29. junija, kjer naj bi se ob vrhu sestala ameriški in kitajski predsednik.

Vlagatelji bodo zelo verjetno sprejeli celo najmanjše znamenje napredka je povedal Mike Mullaney, direktor za raziskave globalnih trgov pri družbi Boston Partners.

A "če se bo kaj zgodilo in bodo pogajanja propadla, potem so vse stave kar zadeva tveganje izključene. V tem primeru se bi vrnili nazaj k varnemu trgovanju, saj se celoten koncept dolgotrajne trgovinske vojne spet vrača v razmišljanje vlagateljev," je dejal.

Dodatno negotovost glede delnic vnašala tudi morebitni vojaški spopad med Teheranom in Washingtonom. Cene nafte so tako v četrtek poskočile za 5 odstotkov, potem ko je Iran v mednarodnem zračnim prostoru sestrelil ameriško brezpilotno letalo.

Naraščajoče cene nafte so negativen dejavnik za delnice, saj zmanjšujejo potrošnjo, je dejala glavna tržna strateginja pri družbi Prudential Financial, Quincy Krosby. To je eden od mnogih razlogov, zaradi katerih bodo vlagatelji verjetno zavarovali svoje stave, ko gre za nakup delnic, zlasti cikličnih je dodala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles