Finančni trgi

Prispevki

Kmetijski ministri EU: Kmetijski trgi večinoma stabilni

Kmetijski ministri EU: Kmetijski trgi večinoma stabilni
October 10
07:49 2017

Trenutne razmere na večini kmetijskih trgov v EU so dokaj stabilne, evropski izvoz kmetijskih proizvodov pa še naprej raste. Nekaj več težav je zaznati na trgu prašičjega mesa, žit ter sadja in zelenjave, so danes ugotavljali evropski kmetijski ministri. Stabilno je tudi stanje v Sloveniji, se je strinjala državna sekretarka Tanja Strniša.

Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan je ministrom poročal, da se je pri prašičjem mesu znižalo povsem povpraševanje s Kitajske, posledica pa so padci cen. Pri žitih so cene nizke zaradi rekordne letine v EU. Obenem se določene države članice soočajo z velikimi izgubami zaradi obilnih padavin ob žetvi ali pa posledic letošnje suše.

Cene na področju sadja in zelenjave so sicer dokaj ugodne, temu pa botruje tudi dejstvo, da je bila proizvodnja sadja in tudi vina v nekaterih državah zelo prizadeta zaradi spomladanske pozebe, kar vključuje tudi Slovenijo.

Predsednik Svetovne banke svari pred avtomatizacijo

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Strniša je poročala, da je stanje na najpomembnejših kmetijskih trgih tudi v Sloveniji dokaj stabilno in da se nadaljuje tudi postopno okrevanje na nekaterih najbolj prizadetih trgih v preteklem letu, predvsem na trgu mleka. Kar se tiče sektorja mleka je izrazila pričakovanje, da se bo trend rasti odkupnih cen še nadaljeval, posebno pozornost pa je potrebno nameniti vprašanju visokih cen masla in nizkim cenam posnetega mleka v prahu.

Na področju žit je stanje v Sloveniji boljše kot v preteklem letu. Pričakuje se povečanje proizvodnja za pet odstotkov glede na prejšnje leto in tudi cene na tem trgu so višje kot lani. Za trg prašičjega mesa je opozorila, da so cene za okoli pet odstotkov nižje od lanskih, še vedno pa nad ravnijo cen v EU. Zato je pozdravila napoved, da bo komisija razvoj na tem trgu še naprej pozorno spremljala in tudi sprejela ustrezne ukrepe, če bo potrebno.

Za trga sadja in zelenjave se cene tudi v Sloveniji izboljšujejo, vendar pa slednje slovenskim proizvajalcem ne pomaga, saj zaradi izredno hude pozebe že drugo leto zapored pričakuje izredno znižanje proizvodnje.

Strniša je sicer opozorila, da se razmere zaradi spremenjenih razmer na globalnih trgih, zlasti pa zaradi morebitnih posledic neugodnih vremenskih razmer lahko hitro poslabšajo. Slovenija zato podpira zahtevo, da se opredeli ustrezna metoda za določanje najvišjih ravni koncesij na področju občutljivih proizvodov ter da se od trgovinskih partnerjev zahteva izpolnjevanje istih standardov s področja varovanja okolja, zdravja in dobrobiti živali.

Na današnjem zasedanja Sveta za kmetijstvo in ribištvo v Luksemburgu so se ministri na pobudo Madžarske in Avstrije posvetili tudi vprašanju prihodnosti skupne kmetijske politike oz. gorskega kmetijstva v njenem okviru. Strniška je glede prihodnosti skupne kmetijske politike poudarila, da Slovenija podpira ohranitev močne politike po 2020, kot je to v deklaraciji poudarila Madžarska, med drugim pa se je zavzela za nadaljnje poenostavitve za kmetijske pridelovalce in za administracijo. Naša država je podpisala tudi deklaracijo glede pomena gorskega kmetijstva v bodoči skupni kmetijski politiki.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce