Finančni trgi

Prispevki

Ko ima medved mlade, kupce muči glavobol

Ko ima medved mlade, kupce muči glavobol
August 25
13:15 2010

Kazalnik zaupanja nemških direktorjev, ki ga meri intitut IFO je pozitivno presenetil trge. Azijske borze so danes  po katastrofalnih podatkih iz ameriškega nepremičninskega trga ter okrepljenega japonskega jena zopet strmoglavile. Bonitetne hiša S&P je ponoči degradirala Irsko bonitetno oceno na AA-. Vlagatelji še vedno ugibajo o možni intervenciji japonske centralne banke proti krepitvi jena.


Indeks nemškega poslovnega zaupanja je zrasel na triletni vrh pri 106.7 točkah in pozitivno presenetil vlagatelje, ki so pričakovali negativne številke. Pred objavo smo lahko slišali govorice o boljših številkah, kar je tečaje z evrom pognalo višje. Nemško gospodarstvo se tako še naprej uspešno upira vsem špekulacijam, ki napovedujejo, da okrevanja ne bo. Gospodarska rast v nemčiji se je v drugem četrtletju namreč okrepila najhitreje v zadnjih 20-tih letih. Nemška ekonomija, ki prispeva kar 20% vsega evropskega BDP-ja je tako zrasla za 2.2%, izvoz pa je narasel za kar 8,2% glede na 3,1% v prejšnjem obdobju.

Evropske borze so ob objavi podakov indeksa trajnih dobrin iz ZDA  zopet malce potonile. Stanje ob 15: 00 je sledeče: FTSE -1.25%, DAX -0,86%, CAC -1,35%. Vlagatelji dane pričakujejo še podatke iz prodaje novogradenj v ZDA, kar bo zelo verjetno zopet poslalo trge nižje. Razmere na nepremičninskem trgu v ZDA namreč niso rožnate.

Dnevna analiza valutnega para Eur/Usd

Včeraj popoldne se je tečaj po objavi zelo slabih kazalnikov iz nepremičninskega trga (prodaja rabljenih stanovanj je upadla za 27%)  okrepih zaradi likvidacije dolgih dolarskih pozicij večjih vlagateljev. Napredovanje tečaja je ustavilo močno odporno območje pri 1.272/30, kjer se je tečaj ponoči zopet sesul zaradi degradacije Irske bonitetne ocene na AA-. Danes zjutraj je tečaj zopet začel pot proti odporu pri 1.272 zaradi govoric o boljšem podaku instituta IFO, kar se je izkazalo za resnično, vendar so na odpornem območju zopet pritisnili prodajalci in potisnili tečaj nazaj do 1.26, kjer pa se nahaja nakupni pritisk. Za danes svetujem, da počakamo, da se tečaj premakne iz tega ranga in potem iščemo naprej nakupne ali prodajne signale. Se pravi prodaja pod 1.258, tu se nahaja nakupni pritisk, ter nakup nad 1.273 kjer vemo da je območje prodaje. Nad 1.27 naj bi danes prodajala tudi banka za mednarodne poravnave. Danes bomo zelo verjetno ostali v tem rangu, tako da lahko trgujete tudi rang, kupujete okoli 1.259, ter prodajate pri 1.272, vendar pa so nakupi bolj tvegani od prodaje, tehnično je tečaj Eur/Usd v negativnem trendu.

eurusd_25.8.2010

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce