Finančni trgi

Prispevki

Komisija in Italija z načelnim dogovorom glede državne pomoči banki Monte dei Paschi

Komisija in Italija z načelnim dogovorom glede državne pomoči banki Monte dei Paschi
June 02
05:50 2017

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je z italijanskimi oblastmi dosegla načelni dogovor glede državnega reševanja banke Monte dei Paschi, ki se že dlje časa spopada z velikimi težavami. Država naj bi banki na pomoč priskočila z okoli 6,6 milijarde evrov, predvidena pa je tudi rešitev za nepoučene imetnike podrejenih obveznic.

Vlada v Rimu je v začetku leta pripravila 20 milijard evrov vreden paket pomoči za problematične banke v državi, ki ga je parlament potrdil februarja.

Največji zalogaj za reševanje predstavlja Monte dei Paschi iz Siene, najstarejša banka na svetu. Ta je že dlje časa v velikih težavah, bremenijo pa jo večdesetmilijardna slaba posojila, zaradi katerih se je lani poleti najslabše odrezala na obremenitvenih testih, ki jih je v 51 velikih evropskih bankah izvedel Evropski bančni organ.

ECB: Monte dei Paschi mora zbrati 8,8 milijarde evrov

ECB je v funkciji enotnega bančnega nadzornika Monte dei Paschi že lani poleti naložila, da do leta 2018 obseg slabih posojil zniža za okoli 30 odstotkov, konec minulega leta pa je nato ocenila, da bi banka potrebovala 8,8 milijarde evrov svežega kapitala. Monte dei Paschi je nato poskusila sredstva za dokapitalizacijo zbrati na trgu, a ji to ni uspelo.

V skladu z vladnimi načrti bo država po navedbah tujih tiskovnih agencij zdaj banko neposredno kapitalsko okrepila za 4,6 milijarde evrov, še dve milijardi pomoči pa predstavljajo poroštva za nadomestitev izgub malim vlagateljem v podrejene obveznice banke.

K reševanju banke bodo namreč v skladu s t. i. bail in načelom prispevali tudi obstoječi delničarji in upniki, z izjemo imetnikov denarnih vlog. Po izvedbi reševanja banke bo država predvidoma 70-odstotna lastnica banke, ostalo pa naj bi odpadlo na institucionalne vlagatelje, katerih terjatve z naslova podrejenih obveznic naj bi pretvorili v kapital. Pri tem v Bruslju poudarjajo, da gre pri pomoči Monte dei Paschi za t. i. previdnostno dokapitalizacijo, saj je banka še vedno solventna, a ji v primeru poslabšanja gospodarskih razmer grozi insolventnost.

Za razliko od Slovenije, kjer so pri bančni sanaciji leta 2013 izbrisali vse podrejene obveznosti bank, pa je Evropska komisija v primeru Monte dei Paschi priznala tudi, da obstaja razlika med nepoučenimi malimi vlagatelji, ki jim banka ni ustrezno predstavila tveganj pri vlaganju v podrejene instrumente, in pa dobro poučenimi vlagatelji. Po nekaterih ocenah naj bi v podrejene obveznice prek okenc banke denar vložilo okoli 42.000 Italijanov.

Za nepoučene in pomanjkljivo informirane vlagatelje je po navedbah komisije sprejemljiv mehanizem kompenzacij, da ne bi utrpeli izgub. Tega je treba, kot so danes poudarili v Bruslju, obravnavati ločeno od delitve bremen v skladu s pravili EU o pomočeh bankam.

Monte dei Paschi se bo tega skladno z načrtom lotila tako, da bo podrejene obveznice malih vlagateljev pretvorila v delnice banke in nato te odkupila od njih. V zameno jim bo ponudila varnejše dolžniške instrumente.

Načrt, po katerem bo morala sienska banka tudi skozi obsežen program prestrukturiranja, v okviru katerega naj bi število zaposlenih (trenutno pri okoli 25.000) zmanjšala za približno 5000 in nasploh modernizirala svoje poslovanje, mora odobriti še ECB, prav tako pa morajo v Rimu dobiti še zagotovila zasebnih vlagateljev, da bodo od banke odkupili vse nedonosne terjatve. Načrt namreč predvideva, da bo banka našla kupce za slaba posojila.

Po teh soglasjih in po tem, ko bo država Bruslju predložila tudi seznam dodatnih zavez, bo komisija pomoč dokončno odobrila.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce