Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Konec za poseben nadzor nad grškimi vladnimi izdatki?

Konec za poseben nadzor nad grškimi vladnimi izdatki?
July 13
06:19 2017

Evropska Komisija naj bi priporočila, da je treba odpraviti poseben nadzor na grškimi vladnimi izdatki. Evropska Unija je ta disciplinski ukrep proti Grčiji uvdla, ko je po finančni krizi začel naraščati njen javni primanjkljaj. V letih varčevanja je uspelo državi popraviti svoje finance, zato jim je uspelo lani doseči majhen proračunski presežek.

Evropski komisar za gospodarstvo, Piere Moscovici je dejal, da gre za "zelo simboličen trenutek" za Grčijo.

Južnokorejski turizem trpi zaradi Kitajske prepovedi

Države članice unije morajo sicer še vedno odobriti konec tako imenovanega postopka v zvezi z čezmernim primanjkljajem. Grčija bo sicer zelo verjetno v letošnjem letu spet imela proračunski primanjkljaj, ki pa bo znotraj meje EU, ki znaša 3 odstotke BDP-ja.

Čeprav so se vladne finance izboljšale, pa se Grčija še naprej bojuje z velikimi dolgovi in mnogi ekonomisti se sprašujejo, če jih bo država kdajkoli sposobna odplačati.

Leta varčevanja so prizadela gospodarstvo in prispeval k rasti brezposelnosti, ki je z 21,7 odstotka najvišja v Evropski uniji, a se zadnjih letih vseeno počasi znižuje.

Grško gospodarstvo naj bi v letošnjem letu doseglo 2,1 odstotno gospodarsko rast, kar je več od povprečja Evrskega območja. Če bodo omejitve odpravljene bo država lahko spet začela prodajati državi dolg, oziroma obveznice.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce