Finančni trgi

Prispevki

Konec za Primorje

Konec za Primorje
June 06
07:28 2012

Po 66 letih delovanja ugaša še edino večje slovensko gradbeno podjetje Primorje. Ker uprava ni želela vložiti predloga za stečaj, je to danes storil stavkovni odbor. Uprava Primorja ter primorske občine so državo večkrat zaprosili za pomoč, vendar jih je ta zavrnila. Brez dela bo ostalo več kot 700 delavcev, večina jih prihaja iz Vipavske doline.

Leto 1964 - Ustanovljeno je bilo Primorje. Iz tehničnega oddelka pri Vipavskem vojnem področju je nastalo Pokrajinsko gradbeno podjetje, ki je bilo takoj za tem vpisano v register podjetij kot Splošno gradbeno podjetje Primorje. Sprva je bilo podjetje osredotočeno predvsem na obnovo cest, železnic, mostov, predorov in porušenih domov.

Prva polovica šestdesetih let - Primorje je vlagalo predvsem v razvoj in v povečanje proizvodnih zmogljivosti na področju nizkih gradenj.

Sedemdeseta leta - Primorje se je širilo na tuje trge, poleg Slovenije je Primorje gradilo tudi v Iraku, kasneje v Alžiriji, Libiji in Jordaniji, vrsto pomembnih objektov pa je dokončalo tudi v Bosni in Hercegovini, Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem.

Bo največji gradbinec Primorje preživel ali kot zadnji velikan doživel stečaj?

Konec osemdesetih let - Zaradi krize gradbeništva je bilo Primorje prisiljeno v spremembo v strukturi del. Iz nizkih gradenj se je usmerilo v gradnjo poslovnih in stanovanjskih objektov.

Devetdeseta leta - Primorje je dobilo nov zagon s ponovnim začetkom gradnje slovenskih avtocest. Podjetje je posodobilo strojno-transportni park ter razširilo in moderniziralo proizvodnjo gradbenih materialov.

Leto 2001 - Primorje je v začetku septembra prevzelo kranjsko podjetje Gradbinec, oktobra pa še trboveljsko družbo Rudis.

Leti 2002 in 2003 - Primorje se je po nekaj letih vrnilo na hrvaški trg, prav tako je izvedlo nekaj uspešnih projektov v Črni gori.

17. maj 2006 - Primorje holding in Vipa holding sta v imenu 35 lastnikov Primorja objavila obvestilo o nameri za ponudbo za odkup delnic družbe Primorje. Uprava Primorja prevzemni ponudbi ni nasprotovala, Primorje holding pa je pozneje postal edini lastnik ajdovskega podjetja.

Februar 2008 - V javnost so prišle novice o aferi Čista lopata, v preiskavi katere je bil pridržan tudi zdaj že nekdanji prvi mož Primorja Dušan Črnigoj.

1. april 2010 - Primorje je začelo z ukrepom subvencioniranja čakanja na delo, v katerega je vključilo 421 delavcev.

Maj 2011 - Zaradi likvidnostnih težav so se začela pogajanja Primorja z bankami upnicami o reševanju podjetja. Ključne banke upnice so bile NLB, NKBM, Banka Koper in Abanka Vipa.

3. oktober 2011 - Črnigoj je na zahtevo bank upnic odstopil z mesta predsednika in člana upravnega odbora družbe Primorje.

14. oktober 2011 - Družba Primorje je dobila novo vodstvo, funkcijo predsednice upravnega odbora je prevzela Marjana Novak. Ob imenovanju je Novakova napovedala izvedbo sanacijskega programa.

3. november 2011 - Primorje je iz poslovnih razlogov odpustilo 170 zaposlenih.

8. november 2011 - Vodstvo Primorja se je odločilo za prodajo družbe Rudis podjetju MSIN Naložbe. Prodajo so podprle tudi banke upnice.

2. december 2011 - Primorje je v stečaj poslalo hčerinsko družbo Gradis.

11. januar 2012 - Člani uprave Primorja in desetih hčerinskih družb so po pol leta pogajanj s sindikati podpisala novo podjetniško kolektivno pogodbo.

8. februar 2012 - Skupina bank upnic, ki so najbolj izpostavljene v odnosu do družbe Primorje, je upravi posredovala okvirno ponudbo za sodelovanje v postopku finančne sanacije.

27. februar 2012 - Banke upnice so Primorju podaljšale moratorij na plačilo obveznosti. V Primorju so izrazili mnenje, da bi državna dokapitalizacija v petih letih prinesla pozitivne učinke v primerjavi s stečajem podjetja.

28. februar 2012 - Primorje je objavilo javno vabilo k oddaji nezavezujočih ponudb za nakup nepremičnin.

2. marec 2012 - Ajdovski župan Marjan Poljšak je pozval lastnike Primorja, naj se odpovejo lastništvu ter tako bankam in državi omogočijo vstop v lastništvo in rešitev družbe.

16. marec 2012 - Lastniki so napovedali prihod novega strateškega partnerja, kasneje pa se je izkazalo, da gre za ameriški Icon Capital Group. Minister za gospodarstvo Radovan Žerjav je dejal, da država ne namerava reševati Primorja.

30. marec 2012 - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je zaključil postopek v zadevi Čista lopata, Črnigoj pa je bil spoznan za krivega, sodišče mu je dosodilo leto in pet mesecev zapora in plačilo 11.000 evrov denarne kazni. Sodba sicer še ni pravnomočna.

2. april 2012 - Župani Goriške in Vipavske so ponovno pozvali k rešitvi Primorja.

12. april 2012 - Delničarji Primorja Holding so podprli predlog za odprto dokapitalizacijo v višini 30 milijonov evrov. Ob tem niso napovedali, kdo bi lahko bil strateški partner.

16. april 2012 - Upravni odbor Primorja, ki so ga sestavljali Marjana Novak, Gordana Višinski in Jože Brecelj, je podal odstopno izjavo.

4. maj 2012 - Primorje je dobilo novo vodstvo, vendar pa sta 15. maja že odstopila dva člana.

14. maj 2012 - Delavci v Primorju so zaradi neizplačanih plač začeli s stavko.

16. maj 2012 - V javnosti se je kot novi strateški partner Primorja predstavil ameriški Icon Capital Group. NLB je vložil predlog za začetek stečaja Primorje Holdinga. Z mesta članov upravnega odbora sta odstopila Darko Valenčič in Sebastian Trajkovski.

5. junij 2012 - Stavkovni odbor je vložil predlog za stečaj družbe.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce