Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Korejski spletni velikan Coupang z uspešnim debijem na borzi v New Yorku

Korejski spletni velikan Coupang z uspešnim debijem na borzi v New Yorku
March 12
07:24 2021

Južnokorejski velikan e-poslovanja Coupang je v četrtek svoje delnice ponudil na borzi v New Yorku, s čimer je ustanovitelj družbe Boom Kim postal multimilijarder. Delnice družb so prvi dan trgovanja močno pridobile na vrednosti, pri čemer je bil delež ustanovitelja, ki je mu ni uspelo doštudirati na Harvardu ocenjen na več kot 8,6 milijarde dolarjev.

Uvrstitev družbe Coupang na borzo v New Yorku je sicer največja prva javna ponudba delnic azijskega podjetja po Alibabi v letu 2014.

Kljub temu, da družba še vedno ustvarja izgubo, so se njihovi prihodki lani skoraj podvojili, saj je pandemija kitajskega virusa močno povečala obseg nakupovanja prek spleta.

ZDA v februarju z presenetljivo rastjo zaposlovanja

Delnice Coupanga so se med prvim trgovanjem povzpele za 41 odstotkov, prva javna ponudba delnic pa je bila največja po splavitvi delnic Uberja v letu 2019. Družbo Coupang pogosto označujejo, kot južnokorejski Amazon.

Spletni prodajalec, katerega največji pokrovitelj je japonska multinacionalka SoftBank, je sporočil, da bodo svojemu skladiščnemu osebju in 15,000 redno zaposlenim dostavljavcem podelili za približno 90 milijonov dolarjev svojih delnic.

"Imeli smo srečo, da je bilo povpraševanje po naših delnicah iz strani vlagateljev zelo veliko, zato je veliko vlagateljev ostalo brez delnic," je dejal Kim, ki je tako ustanovitelj, kot izvršni direktor družbe Coupang.

Kim, ki se je rodil v prestolnici Seul, se je času obiskovanja srednje šole preselil v ZDA in dobil tudi ameriško državljanstvo. Potem, ko mu ni uspelo končati študija podjetništva na prestižni univerzi Harvard se je vrnil v rodno Južno Korejo in ustanovil družbo Coupang, ki jo je navdahnil poslovni model podjetja Groupon.

Podjetje je agresivno širilo svojo dostavno mrežo s čimer so kar 70 odstotkov prebivalstva Južne Koreje postavili v radij 10 kilometrov oddaljenosti od njihovih distribucijskih centrov.

Coupang, katerega storitev enodnevne dostave se imenuje Rocket Delivery, je vlagal tudi v nova poslovna področja, kot sta dostava hrane in storitev pretočnih video vsebin.

Kljub priljubljenosti družbe, pa se podjetje sooča s poostrenim nadzorom, potem ko je prišlo do večih poročil o smrtnih primerih med zaposlenimi v dostavni in logistični službi, ki naj bi se soočali z preobremenjenostjo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles