Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Korona virus je prizadel vrednost delnic in cene surove nafte

Korona virus je prizadel vrednost delnic in cene surove nafte
January 28
07:56 2020

Zaskrbljenost glede nadaljnjega širjenja korona virusa je prizadela finančne trge, zaradi česar se je znižala vrednost delnic od Wall Streeta do Tokija. Trije glavni ameriški borzni indeksi so tako včeraj upadli za več kot 1,5 odstotka, medtem ko je britanski indeks FTSE 100 izgubil kar 2,3 odstotka vrednosti.

Med najbolj prizadetimi so bile družbe, z veliko prodajo na Kitajskem. Koronavirus je do sedaj na Kitajskem terjal 100 smrtnih žrtev, medtem ko je bilo potrjenih primerov že skoraj 4500, od katerih jih je bilo skoraj 50 v drugih državah sveta. Izbruh sovpada s kitajskim novim letom, med katerim je največ potovanj in trošenja prebivalstva.

Številni azijski delniški trgi so bili v ponedeljek zaradi praznikov zaprti, vseeno pa je zaskrbljenost zaradi vpliva virusa na kitajsko gospodarstvo odzvanjala po vsem svetu, najbolj pa so bile prizadete delnice potovalnih in modnih podjetij.

Korona virus je vlagatelje pognal v varna zavetja

Cena nafte znamke Brent je medtem upadla za več kot 2 odstotka na 59,32 dolarja za sod, saj se trgovalci bojijo, da bi lahko prišlo do zmanjšanega povpraševanja v primeru zaustavitve kitajskega gospodarstva.

"Čas izbruha ne bi mogel biti slabši," so v raziskovalnem zapisu sporočili analitiki iz družbe Oxford Economics.

V poizkusu upočasnitve širjenja virusa je Kitajska napovedala omejitev potovanj in karantene, medtem ko so podjetja na Kitajskem osebju svetovala naj delajo od doma. Podjetja so svojim zaposlenim ponudila tudi daljše počitnice, tistim delavcem, ki so se vračali iz najbolj prizadetih območij pa sporočajo naj se ne vračajo na delovna mesta.

Analitiki razmere primerjajo z izbruhom Sarsa v letu 2002, zaradi katerega je umrlo 800 ljudi. Posledično se je v tistem letu kitajska gospodarska rast iz 11 odstotkov znižala na 9 odstotkov.

Čeprav je novi virus mnogo manj smrtonosen, pa bi lahko bila ekonomska škoda za Azijo pomembna, na koncu pa bi se razširila tudi na druge države sveta, "prek pogojev na finančnih trgih, porabi potrošnikov in izvoza" je dejal analitik iz družbe Moody's Analytics, Ryan Sweet.

"Problem s korona virusom je v tem, da lahko povzroči paniko in prizadene zaupanje, zaradi česar potrošniki prilagodijo svojo porabo," je dejal.

V ponedeljek so delnice po vsej Evropi izgubljale na vrednosti, tako nemški indeks Dax kot francoski Cac 40 pa sta izgubila več kot 2,5 odstotka vrednosti. Luksuzne znamke, ki so popularne na Kitajskem, vključno z LVMH, Kering, L'Oreal in Hermes so vse precej izgubile na vrednosti, potem ko so v prejšnjem mesecu dosegale nove rekordne vrednosti svojih delnic.

V ZDA je družba Wynn Resorts, ki upravlja z igralnicami v Makau zabeležila kar 8 odstotni padec vrednosti svojih delnic. Tudi delnice družbe Las Vegas Sands, ki ima v tej nekdanji portugalski koloniji veliko igralnico so izgubile več kot 6,6 odstotka vrednosti.

Delnice družbe Disney, ki je morala zapreti svoje zabaviščne parke v Hong Kongu in Šanghaju so izgubile več kot 3 odstotke vrednosti. Prizadete pa so bile tudi delnice podjetij, ki ponujajo potovanja.

Med družbami, ki so zabeležile rast vrednosti svojih delnic je bilo podjetje Clorox, ki je znano po svojih čistilih za beljenje in razkužilnih robčkih.

Višji ekonomist pri družbi Oxford Economics Tommy Wu je dejal, da bo udarec za kitajsko gospodarstvo kratkotrajen in bo vplival samo na uspešnost države v prvem četrtletju.

"Prav tako pričakujemo, da no kitajska vlada po potrebi uvedla ukrepe za stabilizacijo rasti," je zapisal v svojem poročilu. Hong Kong, kjer se nadaljujejo prodemokratični protesti, bi lahko po njegovem mnenju zaradi virusa bolj trpel.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce