Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Korona virus je vlagatelje pognal v varna zavetja

Korona virus je vlagatelje pognal v varna zavetja
January 27
08:12 2020

Delnice so v ponedeljek krepko izgubile na vrednosti, saj so vlagatelji ves bolj zaskrbljeni zaradi gospodarskega učinka širjenja korona virusa na Kitajskem, posledica tega pa je močno povečanje povpraševanja po varnih sredstvih, kot sta japonski jen in državne obveznice.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je tako danes upadel za 2 odstotka, kar je največji dnevni padec vrednosti v zadnjih petih mesecih, medtem ko je indeks kitajskih delnic, ki je uvrščen na borzo v Tokiju sredi praznikov zaradi lunarnega novega leta in posledično zaprtih številnih azijskih trgih, upadel za 2,2.

Terminske pogodbe za glavni ameriški borzni indeks S&P 500 so upadle za 1 odstotek. Podobne padce se pričakuje od evropskih delniških trgov, saj so z terminskimi pogodbami za vseevropski delniški indeks trgovali med 1,2 in 1,4 odstotka nižje.

"Medtem ko je večina azijskih trgov zaradi praznikov zaprta, vlagatelji z hitrim denarjem pospešeno kupujejo zavarovanja pred visokim tveganjem, kot so državne obveznice in prodajajo delnice," je dejal Masahiko Loo, upravljavec porfelja pri družbi Alliance Bernstein.

Boeing je vrnitev letala 737 Max v operativno rabo prestavil vsaj do poletja

"Mislim, da se bo to nadaljevalo skozi celoten teden, dokler ne bodo kitajski trgi prihodnji teden ponovno začeli s trgovanjem in se izbruh korona virusa pomiri."

Sposobnost širjenja korona virusa se medtem krepi, Kitajska nacionalna zdravstvena komisija pa je v nedeljo sporočila, da se je po svetu okužilo že skoraj 2800 ljudi, od katerih jih 81 umrlo. Kitajska je medtem sporočila, da bo počitnice on lunarnem novem letu podaljšala za tri dni, do 2. februarja, šole pa bodo začele po odmoru delovati pozneje, kot običajno. Hong Kong je medtem sporočil, da bo osebam, ki so v zadnjih dveh tednih obiskale provinco Hubei prepovedal vstop na svoje ozemlje.

Udeleženci na trgu medtem pozorno spremljajo dogajanje glede širitve virusa, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija prejšnji teden ocenila kot "izredni dogodek na Kitajskem," a za zdaj še ne za ves svet.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic zunaj Japonske je danes upadel za 0,4 odstotka, vseeno pa je bilo trgovanje v regiji zaradi praznovanja lunarnega novega leta in zaprtimi delniškimi trgi na Kitajskem, Hong Kongu, Tajvanu, Južni Koreji, Singapurju in Avstraliji zelo omejeno.

Vsi trije glavni borzni indeksi na Wall Streetu so v petek izgubili na vrednosti, medtem ko je indeks S&P 500 zabeležil najvišjo dnevno izgubo v zadnjih več kot treh mesecih.

S&P 500 je tako včeraj upadel za 0,9 odstotka, indeks Dow Jones je izgubil 0,6 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq upadel za 0,9 odstotka, potem ko je center za nadzor bolezni in preventivo sporočil, da so na ameriških tleh odkrili drugi primer korona virusa.

Cena ameriških državnih obveznic so napredovale, kar je še znižalo donose na referenčne desetletne državne obveznice, ki so med zgodnjih azijskih trgovanjem za 1,627 odstotnim donosom upadel na najnižje nivoje v zadnjih treh mesecih in pol.

Na valutnem trgu je zaskrbljenost glede virusa podprla vrednost jena, ki uživa v statusu varnega zatočišča. Japonska valuta se je v primerjavi z dolarjem okrepila za kar 0,5 odstotka in dosega nivo 108,73 jena za dolar. Evro je medtem vreden 1,1028 dolarja.

Povečani strahovi pred gospodarskim vplivom korona virusa pritiskajo tudi na cene nafte in drugih surovin, razen varnega zavetja zlata.

Cena ameriške lahke nafte se je tako med zgodnjim trgovanjem znižala za kar 3,8 odstotka na 52,15 dolarja za sod, kar je najnižja cena v zadnjih treh mesecih in pol. Tudi mednarodno merodajna nafta znamke Brent je medtem izgubila več kot tri odstotke vrednosti in upadla na nivo 58,68 dolarja za sod.

Cena zlata se je na drugi strani povzpela za 1 odstotek na 1585,8 dolarja za unčo, kar je najvišji nivo po 8. januarju, saj je rastoča zaskrbljenost glede širjenja virusa na Kitajskem in njegovega potencialnega vpliva na gospodarstvo, vlagatelje spodbudila k nakupu kovine, ki velja za varno zavetje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce