Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Koronavirus bi lahko ameriško gospodarstvo oviral še celo naslednje desetletje

Koronavirus bi lahko ameriško gospodarstvo oviral še celo naslednje desetletje
June 02
05:49 2020

Po napovedih Kongresnega urada za proračun (CBO), bo ameriško gospodarstvo vpliv izbruha pandemije kitajskega koronavirusa občutilo še skoraj naslednje desetletje. Po njihovih napovedih naj bi se ameriška gospodarska proizvodnja do med letoma 2020 in 2030 zmanjšala za 3 odstotke, oziroma 7,9 bilijona dolarjev.

Opozorilo prihaja v času, ko je več deset milijonov ljudi ostalo brez dela zaradi karantenskih ukrepov. Zgodovinski upad zaposlenosti se je zgodil kljub temu, a je bilo v gospodarstvo načrpanih več bilijonov dolarjev pomoči.

Nestrankarski urad je dejal, da je bo večino izgube povzročilo močno krčenje gospodarske dejavnosti v letošnjem letu, ki je v zadnjem desetletnem poročilu izdanem v januarju seveda še niso napovedali.

Boeing bo odpustil skoraj 13,000 delavcev

"Zaprtje podjetij in ukrepi za socialno distanciranje naj bi zmanjšali porabo potrošnikov, nedavni padec cen energentov pa bo močno zmanjšal ameriške naložbe v ta sektor," je v odgovoru na poizvedbo demokratov povedal direktor urada Philip Swagel.

"Nedavna zakonodaja bo po oceni urada delno ublažila poslabšanje gospodarskih razmer," je dodal.

Odkar je pandemija kitajskega virusa prizadela ZDA, sta vlada in centralna banka zagotovili več bilijonov dolarjev za podporo največjega svetovnega gospodarstva.

Kljub temu se je stopnja brezposelnosti povečala na ravni, ki jih država ni videla vse od velike depresije iz tridesetih let prejšnjega stoletja, saj je brez dela ostalo že več kot 40 milijonov Američanov.

Ameriška stopnja brezposelnosti je aprila dosegla 14,7 odstotka, v petek pa naj bi ameriško ministrstvo za delo potrdilo, da je v maju dosegla že 20 odstotkov. V marcu je stopnja brezposelnosti znašala zgolj 4,4 odstotka, potem ko se je zvišala iz februarskih najnižjih nivojev v zadnjih 50 letih.

V ameriškem kongresu trenutno poteka razprava o novem spodbujevalnem paketu v vrednosti 3 bilijonov dolarjev, pa tudi o predlogu za obnovitev več zveznih programov pomoči, ki bi sicer prenehali za delovanjem, ključno z začasnim povečanjem pomoči za brezposelnost, ki naj bi se iztekel julija.

CBO je zvezna agencija v ameriški vladi, ki Kongresu zagotavlja proračunske in ekonomske informacije.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce