Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Koronavirus prizadel tudi Hanami

Koronavirus prizadel tudi Hanami
March 20
07:20 2020

Prebivalci Japonske in na milijone turistov bi moralo v tem času uživati v začetku cvetenja češenj ali kot ga imenujejo na Japonskem "Hanami". Gre za zelo pomemben čas v letu, ki je pomemben tako po kulturni, kot gospodarski plati.

Takrat se po običaju pod drevesi zberejo prijatelji in družina, za novo generacijo pa je to popolna priložnost za objavljanje slik na Instagramu. A ker smo letos sredi pandemije koronavirusa, to pomeni, da so bili dogodki povezani z praznovanjem odpovedani, tujih obiskovalcev pa ni na spregled.

Katsuhiro Mijamoto iz univerze Kansai poudarja finančni pomen Hanamija: "Sezona cvetenja češenj ima vsako leto zelo velike gospodarske učinke."

Delniške trge pretresa rekordna nestanovitnost

Oceni je, da je lani državo sredi cvetenja češenj med marcem in majem obiskalo skoraj 8,5 milijona turistov, ki so v državi pustili približno 5,5 milijarde evrov.

Seijiro Takešita iz univerze v Šizuoki je poudaril, zakaj so srečanja na katerih ljudje jedo, pijejo in se zabavajo, tako pomembna za japonsko gospodarstvo. "Radi uporabljamo izraz 'denarnica postane ohlapna', kar pomeni, da imajo ljudje veliko večjo nagnjenost k porabi."

"Japonci imamo veliko čustveno navezanost na te cvetove in sezono njihovega ogledovanja... Za tem stoji veliko kulturnih faktorjev, veliko zgodovinskih dejavnikov," je dodal profesor Takešita, ko je pojasnil širši pomen sezone cvetenja češenj.

A letos je bilo po vsej državi odpovedanih že veliko Hanami dogodkov, saj se oblasti trudijo upočasniti širjenje koronavirusa v državi.

Prejšnji teden je tako guvernerka Tokija, Juriko Koike ljudi pozvala, naj ne prirejajo tradicionalnih zabav. Obenem se je Koikejeva sklicevala na kulturni pomen Hanamija, saj je dejala, da tako ljude "odrekajo objeme Italijanom."

Profesor Mijamoto pričakuje, da bodo takšni ukrepi za boj proti pandemiji v tej sezoni močno prizadeli turistične številke, prihodki pa se bodo znižali na manj kot 3,5 milijarde evrov.

Kljub temu ni vse samo črno. "Ko bo izbruh koronavirusa končan, verjamem, da bo sezona cvetenja češenj na Japonskem spet zaživela," je sklenil.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce