Finančni trgi

Prispevki

KRANJEC: Ne pusti opicam, da čuvajo banane!

KRANJEC: Ne pusti opicam, da čuvajo banane!
September 13
07:12 2012

S to mislijo je guverner Banke Slovenije dr. Marko Kranjec podvomil o smiselnosti državnega lastništva v bankah. Če bo politika opravila svoje delo, se lahko izognemo pomoči, je prepričan guverner Banke Slovenije. O smiselnosti državnega lastništva bank dvomi, gospodarstvo pa bi reševal s tujim kapitalom.

Delovna hipoteza Banka Slovenije je, da prošnja za zunanjo pomoč ne bo potrebna, če bo politika našla soglasje za izvedbo nujnih ukrepov, je danes na upravnem odboru GZS povedal guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, piše STA.

Kranjec je članom upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) povedal, da so slovenske banke še vedno solventne, a se stanje poslabšuje, lastniki, še posebej država, pa vse težje zagotavljajo potreben dodatni kapital.

Ameriška centralna banka začenja dvodnevno sejo

Opozoril je, da so slovenske banke sicer še vedno solventne, a se stanje poslabšuje, lastniki, še posebej država, pa vse težje zagotavljajo potreben dodatni kapital. Letos bo tako imel bančni sistem spet izgubo.

Dokler banke ne bodo očistile bilanc in izboljšale posojilnega portfelja v tej meri, da se bodo vrnile na povprečno predkrizno raven slabitev, ne bodo imele ne dobička ne sposobnosti za kreditiranje gospodarstva, je dodal. Banke so imele pred krizo v povprečju med 300 in 400 milijonov evrov slabitev na leto, po krizi pa je ta številka narasla na 1,2 milijarde evrov.

Pojasnil je, da je bančni sistem sposoben letno ustvariti 1,4 milijarde evrov bruto dohodka. Od tega potrebuje 750 milijonov evrov za svoje poslovanje, ostalo pa je bodisi dobiček ali stroški slabitev in rezervacij. Sedanji obseg slabitev in rezervacij je tako za banke izjemno veliko breme.

Delež posojil z zamudo nad 90 dni je trenutno v portfeljih slovenskih bank pri okoli 14 odstotkih, a so razlike med bankami precejšnje. V bankah, kjer je problem majhen, je to po njegovem mnenju moč rešiti z dokapitalizacijami in nadaljnjim čiščenjem bilanc. Kjer pa je problem večji, in tu so izpostavljene predvsem tri največje banke v večinski državni lasti, pa to zahteva ustrezno zunanjo intervencijo.

Zato je izjemno pomembno, je poudaril, da država stori vse potrebno na področju javnih financ in reform, saj drugače ne bo mogla zagotoviti stabilnosti finančnega sistema. Izrazil je upanje, da bo politika uspela doseči soglasje glede reform, varčevanja in drugih potrebnih ukrepov ter s tem omogočiti, da Slovenija izboljša položaj na finančnih trgih ter tako posredno tudi bankam omogoči, da se spet zadolžujejo.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce