Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Krepitev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko je trge pognalo v rdeče območje

Krepitev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko je trge pognalo v rdeče območje
September 02
06:35 2019

Svetovne cene delnic so v ponedeljek upadle, potem ko so ZDA in Kitajska medsebojno uvedle nove uvozne dajatve, kar je še okrepilo zaskrbljenost vlagateljev glede upočasnjevanja svetovne gospodarske rasti. Japonski delniški indeks Nikkei je izgubil 0,28 odstotka vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za indeks S&P 500 nazadovale za 0,39 odstotka. Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je izgubil 0,3 odstotka vrednosti, največ pa je z 0,5 odstotka izgubil hongkonški indeks Hang Seng, potem ko je v tej državi prek vikenda spet potekali protesti proti Kitajskemu komunističnemu terorju.

Na drugi strani so delnice na Kitajskem kljub novi zaostritvi trgovinskega spopada nekoliko pridobile na vrednosti. Kitajski državni svet je tako v nedeljo napovedal prilagoditve v gospodarski politiki. Zasebna raziskava objavljena v ponedeljek je pokazala, da se je tovarniška dejavnost avgusta nepričakovano povečala, vseeno pa je bila rast skromna in v nasprotju z uradnimi podatki, ki so pokazali nadaljnjo krčenje.

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo različnim kitajskim izdelkom - vključno z obutvijo, pametnimi urami in LCD televizorji - naložil 15 odstotno uvozno dajatev, medtem ko je Kitajska uvedla nove dajatve na ameriško surovo nafto, kar označuje najnovejše stopnjevanje trgovinske vojne med državama.

Trgi so po novih trgovinskih pogovorih med Kitajsko in ZDA, danes pridobivali na vrednosti

Kitajska naj bi tako uvedla dodatne uvozne dajatve na nekatere od ameriških izdelkov na ciljnem seznamu v višini 75 milijard dolarjev. Peking sicer v nedeljo ni navedel vrednost izdelkov, na katere bodo uvedene nove dajatve.

"Do sedaj se zdi Trump neomajen, ko gre za uvajanje novih uvoznih dajatev, pri čemer za težave pri spoprijemanju z njimi obtožuje Ameriško centralno banko in ameriške družbe," je dejal Shane Oliver iz družbe AMP v Sydeneyju.

"Do razpleta je sicer še dolga pot, ponovna vzpostavitev zaupanja pa bo po izkušnji od sredine lanskega leta težka. Delniški trgi bodo morali še precej pasti, če bodo želeli ustvariti dovolj pritiska na Trumpa, da zadevo reši."

Številni akterji na trgu so sicer prepričani, da je bila reakcija na trgu verjetno pretirana zaradi algoritmov in šibkega obsega trgovanja ob začetku trgovalnega dne na azijskih trgih. Likvidnost pa bi lahko bila zaradi ameriških praznikov v ponedeljek, še bolj omejena kot običajno.

Medtem napetost narašča v Hong Kongu, kjer je policija spet napadla mirne protestnike in sprožila nekatere od najbolj nasilnih izgredov odkar so se protesti pred tremi meseci začeli zaradi kitajskih prizadevanj za zatiranje demokracije in svoboščin na tem avtonomnem območju.

Na deset tisoče protestnikov je blokiralo ceste in povezave javnega transporta do hongkonškega letališča, policija pa je aretirala protestnike, potem ko so ti z kovinskimi palicami razbijali nadzorne kamere in drugo vohunsko infrastrukturo namenjeno nadziranju prebivalstva.

Kitajska komunistična oblast si želi čimprej zatreti nemire, saj želijo pred praznovanjem 70 obletnice ustanovitve Ljudske republike Kitajske 1. oktobra pred svetom kazati zloščeno podobo. Za stanje v Hong Kongu naj bi bile po njihovem odgovorne ZDA in Velika Britanija, ki naj bi aktivno podpirali nemire.

V ponedeljek so se znižale tudi cene surove nafte. Nafta znamke Brent se je tako pocenila za 0,49 odstotka na 58,96 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti natančno 55 dolarjev.

Na valutnih trgih se je vrednost ameriškega dolarja proti japonskemu jenu nekoliko znižala na 106,12 jena. Evro pa je v primerjavi z dolarjem ohranil vrednost in drži nivo malenkost nižje od 1,1 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce