Finančni trgi

Prispevki

Krepka podražitev dizelskega goriva

Krepka podražitev dizelskega goriva
July 04
06:46 2017

Regulirani pogonski gorivi, dizelsko gorivo in neosvinčeni 95-oktanski bencin, sta se opolnoči podražili. Za liter dizla je treba po novem odšteti 1,144 evra oz. 3,4 centa več kot doslej, medtem ko se je cena 95-oktanskega bencina zvišala za 0,9 centa na 1,225 evra.

Vlada se je minuli teden odločila, da bo še 'držala roko' nad ceno 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest in hitrih cest, medtem ko drugod cene določajo trgovci sami.

Cene nafte navzgor saj se je rast proizvodnje v ZDA končno zaustavila

Hkrati je spremenila izračun modelske cene, odslej se pri izračunavanju upošteva tudi biokomponenta. Distributerji naftnih derivatov morajo namreč z julijem dodajati biogoriva k navadnim fosilnim gorivom, zato je treba pri izračunavanju upoštevati tudi ceno biogoriv.

Modelska cena mineralnega naftnega derivata v evrih za liter se izračunava po istem modelu kot doslej, tako dobljeni modelski ceni pa se dodaja še dodatek za biokomponento v evrih za liter, ki se izračuna posebej za bencin in za dizel.

Metodologija za izračunavanje cen temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečajev dolarja in evra, modelske cene pa se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce