Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Kriza v kitajskem nepremičninskemu sektorju je vse globja

Kriza v kitajskem nepremičninskemu sektorju je vse globja
November 15
06:45 2021

Padec kitajskega nepremičninskega sektorja se je po najnovejših podatkih še poglobil, saj so se ene stanovanj znižale za najbolj po letu 2015. Tudi začetki gradenj novih nepremičnin, so se v dosedanjem poteku leta glede na lani znižali za 7,7 odstotka.

Nepremičninski trg v državi, je v zadnjih nekaj mesecih še posebej na udaru, saj se nepremičninski velikan Evergrande sooča z hudimi težavami pri plačevanju obresti na svoje ogromne dolgove. Kitajsko je hkrati prizadel nov val okužb z lastno kugo iz laboratorija v Wuhanu in veliki izpadi električne energije, ki so bili posledica prenehanja kupovanja premoga iz Avstralije.

Inflacija v ZDA uhaja izpod nadzora

Oktobrski padec cen novih stanovanj v višini 0,2 odstotka, je bil največji padec cen po februarju leta 2015. Hkrati gre za prvo mesečno znižanje cen po marcu istega leta.

Razpoloženje na kitajskem nepremičninskem trgu, ki po nekaterih merilih predstavlja četrtino gospodarske dejavnosti v državi, je klavrno, saj se veliki razvijalci spopadajo z ogromnimi dolgovi.

Težave z Evergrandom

Sektor se je znašel pod intenzivnim nadzorom, saj se strahovi glede prihodnosti podjetij, vključno z velikanom Evergrande še naprej nadaljujejo. Prejšnji teden se je sicer Evergrande, ki ima kar okrog 300 milijard dolarjev dolga, komajda izognil stečaju, saj jim je uspelo napraskati 148 milijonov dolarjev za poravnavo zapadlih neplačanih obresti.

Le nekaj dni pred iztekom 30-dnevnega roka odloga za plačilo, je družba prodala 5,7 odstotni delež medijske družbe HengTen Networks Group, za približno 145 milijonov dolarjev. Teden pred tem pa je morala družba, za nerazkrito vsoto, prodati svoje podjetje za izdelavo električnih motorjev, Protean.

Tudi druge kitajske nepremičninske družbe se trudijo najti denar za poplačilo svojih obveznosti. Delnice družbe Fantasia, so tako prejšnji teden izgubile kar 50 odstotkov vrednosti, potem ko so iz podjetja sporočili, da ne morejo dati zagotovil, da jim bo uspelo izpolniti svoje finančne obveznosti, po oktobrskem neuspelem plačilu 205,7 milijona dolarjev zapadlih obresti.

V začetku tega meseca je bilo poleg tega zaustavljeno trgovanje z delnicami družbe Kasia, saj enemu od podjetij v njihovi lasti ni uspelo plačati produktov za upravljanje z premoženjem.

Globalni vpliv

Dolžniška kriza s katero se soočajo kitajski nepremičninski velikani, je med nekaterimi mednarodnimi vlagatelji sprožila zaskrbljenost, da bi lahko imela velik vpliv na svetovne finančne trge. Vseeno je v zadnjih nekaj tedni več pomembnih akterjev na trgih, z zagotovili pomagalo umiriti te strahove.

V ponedeljek je tako guverner Japonske centralne banke, Haruhiko Kuroda dejal, da težave kitajskega nepremičninskega sektorja ne bodo sprožile globalnega šoka, saj so zneski, ki jih podjetja dolgujejo upnikom izven države, razmeroma nizki.

"Ne pričakujemo, da bodo premoženjske težave Kitajske močno vplivale na japonsko gospodarstvo ali finančne institucije. Hkrati ne vidmo velikega tveganja, da bi težave povzročile globalni šok," je Kuroda dejal poslovnim voditeljem med srečanjem v mestu Nagoja v osrednji Japonski.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles