Finančni trgi

Prispevki

Križanič predlaga nove davčne olajšave in deblokira banke

Križanič predlaga nove davčne olajšave in deblokira banke
April 15
11:15 2010

Finančno ministrstvo je pripravilo spremembe zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb, o dohodnini in o davčnem postopku
Predlogi sprememb davčnih zakonov predvidevajo dvig olajšave za vlaganja v R & R , novo olajšavo za zaposlovanje oseb, mlajših od 26 let in starejših od 55 let, in odpravljajo blokado izdajanja bančnih obveznic v tujini.
Predlagane spremembe davčnih zakonov bodo, je prepričano finančno ministrstvo pod vodstvom Franca Križaniča, gospodarstvu pomagale pri okrevanju.
Finančno ministrstvo  (MF) bo predloge sprememb zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb, o dohodnini in o davčnem postopku v kratkem poslalo vladi - in predlaga, da jih državni zbor sprejme po nujnem postopku. Uveljavljeni bi lahko bili že pred poletjem. Povzemamo, kaj MF predlaga - z opozorilom, da ne gre za sprejete zakonske spremembe in da so popravki še možni.

Novosti za podjetja in espeje

Trenutni predlog MF za zavezance po zakonu od dohodkov pravnih oseb (pravne osebe) in po zakonu o dohodnini (za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost) predvideva:

1. Uveljavitev splošne olajšave za novo zaposlovanje določenih oseb

Zavezanec, ki bo na novo zaposlil osebo, mlajšo od 26 let ali starejšo od 55 let in ki je bila vsaj šest mesecev prijavljena na zavodu za zaposlovanje, bo lahko uveljavil znižanje davčne osnove za davek od dohodkov pravnih oseb. In sicer v višini 45 odstotkov plače te osebe - a največ v višini davčne osnove.

Olajšavo bo zavezanec lahko uveljavljal za 24 mesecev zaposlitve te osebe. Omejitvi pa sta, da na novo zaposlena oseba v zadnjih 24 mesecih ni bila zaposlena pri zavezancu ali njegovih povezanih družbah in da se bo z njeno zaposlitvijo zaposlencu povečalo število zaposlenih.

Februarja letos je bilo na zavodu vsaj šest mesecev prijavljenih 5.339 oseb, mlajših od 26 let, in 11.061 oseb, starejših od 55 let.

2. Zvišanje olajšave za vlaganje v raziskave in razvoj (R & R)

Splošna olajšava za vlaganja v R & R se z zdajšnjih 20 odstotkov zviša na 40 odstotkov zneska vlaganja v R & R - a največ v višini davčne osnove. Zavezanci, ki imajo sedež ali dejavnost na področju, kjer je BDP na prebivalca do 15 odstotkov manjši od povprečja države, bodo lahko uveljavljali zmanjšanje davčne osnove za 50 odstotkov zneska vlaganja v R & R, zavezanci s sedežem ali dejavnostjo na področju, kjer je BDP na prebivalca več kot 15 odstotkov manjši od povprečja države, pa lahko uveljavijo znižanje davčne osnove za 60 odstotkov zneska vlaganja v R & R.

Več si preberite na finance.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles