Finančni trgi

Prispevki

Krka sedmo leto zapored ostaja največje slovensko podjetje

Krka sedmo leto zapored ostaja največje slovensko podjetje
May 27
08:52 2016

Novomeška farmacevtska družba Krka se je tudi letos uvrstila na prvo mesto lestvice Top 101 največjih slovenskih družb, ki jo sestavlja revija Manager. Krka je največje podjetje že od leta 2010, ko je s prvega mesta izrinila trgovca Mercator. Lani je ustvarila tudi največji dobiček, bilo ga je za 146,3 milijona evrov.

Drugi največji čisti dobiček v državi je imel v letu 2015 Lek, in sicer 115,9 milijona evrov. Oba farmacevta skupaj tako ustvarita šestino vsega dobička v državi.

Slovenski del skupine Sandoz se je po zaslugi velike rasti tako prodaje kot dobička in števila zaposlenih povzpel na lestvici največjih za tri mesta, na tretje mesto. Od Krke na prvem mestu ga loči le državni upravljalec avtocest Dars.

Slovenija ena izmed najbolj propadajočih družb?

Do leta 2010 največji Mercator, ki je v okvir hrvaškega konzorcija Agrokor pred dvema letoma prišel kot tretja največja slovenska družba, je letos zdrsnil na četrto mesto.

Do desetega mesta sledijo Petrol, Telekom Slovenije, HSE, Gorenje, Revoz in Pošta Slovenije.

Še vedno pa Mercator z naskokom ostaja največji zaposlovalec - matična družba v Sloveniji ima 9271 zaposlenih, kar je skoraj 57 odstotkov več od najbližjega zasledovalca Pošte Slovenije, ki doma daje delo 5900 zaposlenim, ugotavljajo avtorji lestvice.

Pri Managerju so sestavili tudi lestvico najboljših slovenskih podjetij, kjer so na uvrstitev poleg velikosti podjetja med drugim vplivali rast prihodkov, dobičkonosnost in dodana vrednost na zaposlenega. Njen vrh krojita dva gradbinca: na prvem mestu je GH Holding, na tretjem pa avstrijski Strabag.

Minulo leto je bilo dobro za številne gradbince, saj so se končevali projekti iz prejšnje evropske finančne perspektive. Tako je gradbena panoga lani znova poslovala z dobičkom, a letos se bo evropska pipica precej priprla, zato je pričakovati ohladitev, napoveduje Manager.

Drugo najboljše slovensko podjetje je tako kot lani škofjeloški izdelovalec ulitkov LTH Castings. Četrti je Simobil, tradicionalno med najboljšimi je tudi proizvajalec akumulatorjev TAB iz Mežice, ki se je tokrat uvrstil na peto mesto.

Čeprav dobički in prihodki rastejo, so največje družbe pri zaposlovanju previdne. Lani so v Sloveniji skupaj zaposlovale 0,7 odstotka več ljudi kot leta 2014, drugače pa je pri podjetjih z vrha lestvice najboljših, saj so lani pospešeno iskale nove moči. V LTH Castings so denimo število zaposlenih povečali za devet odstotkov, v TAB pa za deset.

Vir: STA

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce