Finančni trgi

Prispevki

Lani prodanega za 24,1 milijarde evrov trgovskega blaga

Lani prodanega za 24,1 milijarde evrov trgovskega blaga
July 24
07:35 2017

Podjetja v Sloveniji so v letu 2016 na domačem trgu prodala za 24,1 milijarde evrov trgovskega blaga, kar je 2,4 odstotka več kot v letu 2015. Vrednost prodaje blaga se je zvišala v trgovini na debelo, v trgovini na drobno pa je ostala na približno enaki ravni, je ta teden objavil statistični urad.

V trgovini na debelo je bilo prodanega za 12,5 milijarde evrov trgovskega blaga ali za 4,6 odstotka več kot v letu 2015. Gre za drugi najvišji prihodek od prodaje v trgovini na debelo po letu 2008. V primerjavi s povprečnim prihodkom od prodaje v trgovini na debelo v zadnjih petih letih je bil prihodek v trgovini na debelo višji za 3,7 odstotka.

Lani se je med drugim nadaljevala uspešna prodaja osebnih avtomobilov. Vrednost prodaje je znašala 1,5 milijarde evrov in je bila za 23,7 odstotka višja kot leto prej. Vrednost prodaje avtomobilov v trgovini na debelo je ob tem prvič presegla vrednost prodaje iz leta 2008.

Višjo rast v trgovini na debelo so dosegla tudi zdravila; glede na leto 2015 je bila vrednost prodaje višja za 22 odstotkov. Višja je bila tudi vrednost prodaje živil, in sicer za 6,2 odstotka. Vrednost prodaje naftnih derivatov pa je bila nižja za 1,2 odstotka.

Stopnja registrirane brezposelnosti maja upadla na 9,4 odstotka

Prodaja v trgovini na drobno je medtem ostala na podobni ravni kot v letu prej. Prodanega je bilo za 11,6 milijarde evrov trgovskega blaga ali za 0,1 odstotka več kot leta 2015. V primerjavi s povprečjem zadnjih petih let je bil prihodek v trgovini na drobno nižji za 2,9 odstotka.

Hrana in pijača, v trgovini na drobno najpomembnejše trgovsko blago, sta lani predstavljali skoraj četrtino (24,4 odstotka) celotne vrednosti prodaje. Vrednost prodaje hrane in pijače se je glede na leto 2015 zmanjšala za 2,2 odstotka.

Vrednost prodaje motornih goriv, po višini prihodka od prodaje drugega najpomembnejšega trgovskega blaga v trgovini na drobno, je bila lani za 9,1 odstotka nižja kot leto prej. Vrednost prodaje motornih goriv sicer iz leta v leto pada, kar je predvsem posledica nižanja cen nafte. V letu 2016 je vrednost prodaje motornih goriv predstavljala 78,2 odstotka povprečne vrednosti prodaje motornih goriv v zadnjih petih letih.

Podobno kot v trgovini na debelo se je tudi v trgovini na drobno povečala vrednost prodaje osebnih avtomobilov in zdravil. Pri podatkih o prodaji avtomobilov je ob tem treba po pojasnilih statističnega urada upoštevati, da so avtomobili pri nas sicer registrirani, a tudi kmalu odjavljeni in prodani v tujino.

Lani je bilo v trgovini na drobno prodanih za 1,4 milijarde evrov osebnih avtomobilov, kar je za 15,2 odstotka več kot leto prej, kar kaže tudi na krepitev domačega povpraševanja. Vrednost prodaje zdravil je bila glede na 2015 višja za 16,6 odstotka in je znašala 700 milijonov evrov.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles