Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Lego napovedal izgradnjo nove tovarne v Vietnamu

Lego napovedal izgradnjo nove tovarne v Vietnamu
December 09
07:05 2021

Družba Lego je objavila načrte za izgradnjo nove proizvodne operacije v Vietnamu, s čimer želijo zadostiti naraščajočemu povpraševanju po njihovih izdelkih v Aziji. Velikan izdelave igrač je tako sporočil, da bodo za projekt v bližini poslovnega središča v državi Ho Ši Minh, vložili več kot milijardo dolarjev.

Za dansko družbo bo to druga tovarna v Aziji, potem ko so pred petimi leti odprli obrat na Kitajskem. Podjetje sicer od leta 2019 v regiji beleži dvomestno rast prodaje.

"Zelo smo hvaležni za podporo vietnamske vlade, ki nam je pomagala doseči naše ambicije za izgradnjo prve tovarne v državi," je v izjavi dejal glavni operativni direktor družbe, Carsten Rasmussen.

Trgi ne verjamejo v nevarnost nove različice koronavirusa

Gradnja na lokaciji naj bi se predvidoma začela v prihodnjem letu, pri čemer naj bi za uskladitev porabe energije streho tovarne in bližnje kmetije opremili z sončnimi kolektorji.

Proizvodnja v tovarni naj bi se zagnala v letu 2024, pri čemer naj bi obrat v naslednjih 15 letih ustvaril 4000 novih delovnih mest.

Gre za najnovejši razvoj dogodkov v desetletni strategiji družbe za gradnjo proizvodnih obratov blizu ključnih trgov. Hkrati prihaja napoved po tem ko so se številna podjetja po vsem svetu, zaradi pandemije kitajske kuge, srečala s težavami v globalni dobavni verigi.

"To nam zagotavlja fleksibilnost za hitro odzivanje na premike v lokalnem povpraševanju potrošnikov, skrajša dobavno verigo in zmanjša vpliv pošiljanja na dolge razdalje," so sporočili iz podjetja.

Čeprav je družba hkrati dejala, da njene odločitve za gradnjo obrata v Vietnamu niso pospešile trenutne težave z dobavo, pa so nekateri strokovnjaki dejali, da bi lahko šlo za dobro lekcijo drugim podjetjem, ki se trenutno soočajo s težavami pri dostavljanju svojih izdelkov strankam.

"To kar počnejo, je tisto, kar bi morali storiti že zdavnaj, kar je varovanje svojih stav. Če vidite, da povpraševanje prihaja iz določene strani, morate imeti na voljo alternativne možnosti," je dejala Paula Rosenblum iz družbe RSR Research.

Kljub temu sta bili zadnji dve leti za nekatera multinacionalna podjetja s proizvodnimi zmogljivostmi v Vietnamu težavna. Nekateri strokovnjaki za logistiko menijo, da bi težave s katerimi se je Vietnam soočal v zadnjih mesecih, lahko pomagale pri soočanju s podobnimi izzivi v prihodnosti.

"Vietnam se je veliko naučil v smislu uravnoteženja tveganih izbruhov kitajske kuge in ohranjanja proizvodnih zmogljivosti med njenim zadnjim valom," je dejala Megan Benger iz svetovalne družbe TMX.

"Verjamemo, da bodo ta spoznanja državo dobro pozicionirala v primeru prihodnjih izbruhov okužb," je dodala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles