Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Lego se je po letu padca spet vrnil k pozitivni rasti poslovanja

Lego se je po letu padca spet vrnil k pozitivni rasti poslovanja
February 28
07:19 2019

Pri največjem izdelovalcu igrač na svetu so objavili lanske rezultate, s katerimi so se spet vrnili k pozitivni rasti. Dobiček družbe se je tako povečal za 4 odstotke na 1,54 milijarde evrov, medtem ko se je prodaja povečala za 4 odstotke na 4,9 milijarde evrov. Gre za odskok glede na leto 2017, ko je družba poročala o prvem padcu prodaje in dobička v zadnjih 13 letih. Takrat so razlog za to našli v prevelikih zalogah v trgovinah in skladiščih.

"V leto 2018 smo vstopili z enim ciljem - stabilizacijo poslovanja," je dejal izvršni direktor družbe Niels Christiansen. "Naše osnovno poslanstvo je - in tega si želi tudi družina  lastnica - je, da bi Lego igrače prišle v roke čimveč otrok," je dejal.

Družbi je uspelo povečati tržni delež na vseh pomembnih trgih v času ko se trgovci z igračami srečujejo s težavami, ki jih najbolj odraža propad verige trgovin Toy R US v ZDA. S tem je Lego izgubil prodajna mesta.

Fiat Chrysler napovedal veliko investicijo v novi ameriške obrate

Christiansen, ki je na vodilnem mestu v družbi zadnjih 18 mesecev je hkrati dejal, da ne bo iskal "nadnaravne" stopnje rasti iz preteklosti. Družba je namreč v petih letih do leta 2017 na letni ravni vedno rasla po dvomestni stopnji, nato pa so pri družbi potrebovali "ponastavitev" in po vsem svetu zmanjšali obseg zaposlenih za 1400 delovnih mest.

Christiansen je dejal, da Lego združuje fizično in digitalno igro. "Otroci lahko skačejo med fizično digitalno igro," je dejal za medije.

Družba se širi tudi na Kitajskem, kjer so obstoječim 60 dodali, 80 novih trgovin. V Pekingu so v začetku tega meseca odprli novo vodilno trgovino, država ki ima kar 270 milijonov otrok pa je po besedah direktorja idealno mesto za širitev poslovanja družbe.

"Veliko pozornosti na Kitajskem dajemo izobraževanju," je dejal Christiansen, družine, ki so pripravljene odšteti denar na igračah kot je Lego pomagajo "graditi veščine, kot je sodelovanje".

V letu 2018 je prodaja družbe v ZDA in Zahodni Evropi rasla z nizkim enomestnim številom, medtem ko so na kitajskem zabeležili dvomestno rast.

Christiansen je dejal, da ima na razvitih trgih še vedno obilo prostora za rast, saj so tam "še vedno veliko otrok, ki se še niso igrali z lego kockami".

Podjetje se je poleg tega zavezalo, da bodo za svoje izdelke in embalažo, do leta 2030 uporabljali trajnostne materiale, hkrati pa je Christiansen dodal, da vprašanje družbe ni povezano s odmetavanjem plastike. "Nihče svojih kock ne meče v ocean," je dejal.

Kocke, ki jih na leto prodajo 75 milijard v več kot 140 državah sveta, in komplete izdelujejo v petih državah sveta (Mehika, Kitajska, Češka, Madžarska in Danska).

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce