Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Letala Boeing 737 MAX so ponovno stopila v operativno rabo

Letala Boeing 737 MAX so ponovno stopila v operativno rabo
December 30
08:18 2020

Boeingova letala tipa 737 MAX so po skoraj dveh letih spet začela opravljati potniške polete v ZDA, potem ko so pri družbi American Airlines z njimi začeli leteti na liniji med Miamijem in New Yorkom. Regulativni organi so sicer letala tega tipa prizemljili marca leta 2019, potem ko je v obdobju petih mesecev prišlo do dveh ločenih tragičnih nesreč.

Ameriška zvezna letalska uprava (FAA) je prepoved letov odpravila prejšnji mesec, potem, ko so pri Boeingu privolili v sprejem novih zaščitnih ukrepov.

Let družbe American Airlines v torek je tako pokazal zaupanje letalske družbe v varnost letala 737 MAX.

Ameriška prodaja v počitniškem obdobju se je presenetljivo povečala

"Gre za letalo, ki je bilo od vseh do sedaj najpodrobneje pregledano. Zato smo prepričani, da gre za najvarnejše letalo v operativni rabi," je pred prvim poletom dejal predsednik letalske družbe, Robert Isom.

American Airlines ima v svoji floti 31 letal 737 MAX, vključno s sedmimi, ki so bila dostavljena potem, ko je FAA novembra odpravila prepoved letenja.

Letalski in vesoljski gigant Boeing si močno prizadeva za pomiritev javnosti glede varnosti njihovega letala, kar pa bo po podatkih anket mnenja med prebivalstvom zelo težka naloga. Po najnovejši anketi tako več kot polovica vprašanih ne bi želela leteti z tem reaktivnim letalom, ko so opozorjeni na dve tragični nesreči v katerih je bilo letalo udeleženo.

Težavna zgodovina

Regulativni organi so letalo sprva umaknili iz operativne rabe po dveh katastrofalnih nesrečah v katerih je življenje izgubilo 346 ljudi. Prva nesreča se je oktobra leta 2018 zgodila letu 610 indonezijske družbe Lion Air, kmalu po vzletu iz Džakarte, medtem ko je se je druga nesreča zgodila marca leta 2019, v njen pa je bilo udeleženo letalo družbe Ethiopian Airlines, ki je strmoglavilo kmalu po vzletu iz Adis Abebe.

Predenj je letalo 737 MAX dobilo dovoljenje za ponovno letenje je moral Boeing močno posodobiti programsko opremo za nadzor letenja, hkarti pa so morali revidirati postopke za posadke in preusmeriti notranje ožičenje letal.

Kljub temu, da je FAA svoj prepoved letenja za letalo odpravilo, pa naj Evropska agencija za varnost v letalstvu tega ne bi storila pred januarjem.

American Airlines je sicer tretja družba na svetu, ki je ponovno začea leteti z Boeingi 737 MAX, pred tem pa sta to v začetku tega meseca že storili družbi Gol Linhas Aereas Inteligentes in Grupo Aeromexico.

Netežavna vrnitev v obratovanje bi lahko bila ključnega pomena za Boeing, ki je oktobra zabeležil že četrto zaporedno trimesečje z poslovno izgubo, poleg tega pa so morali odpustiti še dodatne zaposlene.

Težava z letali 737 MAX je nova naročila za letala družbe znižala na najnižje nivoje v zadnjih dveh desetletjih. Boeingove težave je še dodatno zaostrila pandemija kitajskega virusa, ki je prizadela tako letalske družbe, kot tudi proizvajalce.

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov tako napoveduje, da se bo svetovni potniški promet na raven pred pandemijo vrnil šele leta 2024.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles