Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Letalske družbe po svetu nadaljujejo z odpuščanji in varčevalnimi ukrepi

Letalske družbe po svetu nadaljujejo z odpuščanji in varčevalnimi ukrepi
July 21
08:25 2020

Indijska letalska družba IndiaGo je postala najnovejši prevoznik, ki je razkril kako močno ga je prizadelo upadanje povpraševanja po letih zaradi kitajskega koronavirusa. Največja letalska družba v državi je sporočila, da bo odpustila 10 odstotkov svojega osebja, medtem ko se spopada s padcem prihodkov.

Prejšnji mesec je IndiGo dejal, da bodo obseg stroškov zmanjšali do 480 milijonov evrov. Letalske družbe po vsem svetu so bile sicer močno prizadete zaradi omejitev potovanj, povezanih s kitajskim virusom.

V pismu vlagateljem je izvršni direktor družbe IndiGo Ronojoy Dutta dejal: "Za naše podjetje je nemogoče, da bi preleteli to gospodarsko neurje, ne da bi to s seboj prineslo nekaj žrtev za ohranitev našega poslovanja."

Odpuščanja tudi pri Microsoftu

Letalska družba, ki že nekaj mesec ne leti zaradi strogih karantenskih ukrepov v Indiji, zaposluje približno 24,000 ljudi, kar pomeni, da bodo odpustili približno 2400 oseb.

Po lastnih podatkih ima družba na indijskem trgu letalskih prevoznikov 48,9 odstotni delež, z dobičkom pa poslujejo že 10 let zapored.

Najnovejša napoved o zmanjšanju obsega delovnih mest letalskih prevoznikov prihaja v času, ko se le ti soočajo z najhujšim letom za poslovanje v zgodovini.

Prejšnji mesec je organ svetovne letalske industrije opozoril, da bo upad potovanj, ki ga je povzročil koronavirus letos povzročil izgube letalskih prevoznikov v višini več kot 84 milijard dolarjev.

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA), ki ima pod svojim okriljem 290 letalskih prevoznikov, je sporočilo, da bo obseg njihovih prihodkov upadel na 419 milijard dolarjev, kar je 50 odstotkov manj kot v lanskem letu.

Zmanjševanje stroškov v povezavi z korona virusom je hkrati privedlo do tega, da so letalske družbe zmanjšale število letal s katerimi opravljajo storitve.

Prejšnji teden so tako naprimer pri British Airways sporočili, da bodo upokojili celotno floto letal Boeing 747, saj trpijo zaradi ostrega upada obsega potovanj.

V sredo bo zadnje potovanje opravil tudi nekdanji paradni konj Boeing 747 avstralskega prevoznika Quantas, ki se bo iz Sydneyja preselil v skladišče v Kaliforniji in tako končal skoraj 50 let dolgo zgodbo.

Pri Quantasu so dejali tudi, da bodo vsaj do leta 2023 v skladišču hranili tudi svojo floto jumbo-jetov Airbus A380 in zmanjšali število zaposlenih za 6000 oseb, poleg tega pa bodo do konca leta na neplačani dopust poslali še 15,000 zaposlenih.

Prejšnji teden je družba uradno ukinila vse svoje mednarodne lete do konca marca prihodnje leto, razen na Novo Zelandijo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce