Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Letalske družbe zaradi rastočih stroškov znižujejo napovedi dobičkov

Letalske družbe zaradi rastočih stroškov znižujejo napovedi dobičkov
June 05
05:54 2018

Dobički največji letalskih prevoznikov na svetu bodo letos prizadeti zaradi naraščajočih stroškov goriva in dela, so sporočili iz organizacije te industrije. Mednarodno združenje svetovnih letalskih prevoznikov (IATA) je tako napoved za dobiček v letošnjem letu znižalo za 12 odstotkov na 33,8 milijarde dolarjev.

IATA, ki trenutno organizira svoje letno srečanje je dejala, da bodo naraščajoče obrestne mere in napetosti v trgovini posegle tudi v dobičke letalskih družb. Le te so lani ustvarile rekordnih 38 milijard dolarjev dobičke, čeprav je ta številka izkrivljena zaradi enkratnih sprememb, kot so davčni odbitki.

Ryanair objavil rekordne dobičke a svari pred prihajajočimi težavami

Kljub znižanju napovedi dobička, je generalni direktor združenja, Alexandre de Juniac dejal: "Trdna donosnost se bo kljub rastočim stroškom, nadaljevala tudi v letošnjem letu. Finančni temelji industrije so močni saj trend rasti traja že zadnjih devet let."

Stroški letalskih prevoznikov za nakup goriva, naj bi se letos po predvidevanjih povečali za skoraj 30 odstotkov, pri čemer naj bi cene nafte v povprečju dosegale 70 dolarjev za sod, medtem ko so v letu 2017 znašale samo 54,9 dolarja na sod.

IATA, ki predstavlja 280 letalskih družb, ki skupaj ustvarijo 83 odstotkov vsega svetovnega letalskega prometa, je predhodno predvidevala, da bodo letošnje povprečne cene nafte dosegale 60 dolarjev na sod.

Gospod de Juniac je opozoril, da bi letalske družbe lahko prizadeli tudi učinki "političnih sil, ki si želijo več protekcionizma", čeprav pri tem ni omenjal nobenih držav.

"Do sedaj se še nismo soočili s kakšnim pomembnim zmanjšanjem števila potnikov ali tovora, povezanih s trgovinskimi vojnami ali zaščitnimi ovirami, vendar bi se to v primeru stopnjevanja ukrepov lahko zgodilo," je dejal na novinarski konferenci na srečanju, ki poteka v avstralskem Sydneyju.

ZDA in Kitajska si medtem grozita, da bosta vsaka uvedli uvozne dajatve na izdelke v vrednosti približno 150 milijard dolarjev, medtem ko so nekatere evropske države izrazile jezo zaradi novih ameriških uvoznih dajatev na jeklo in aluminij.

V svojih predvidevanjih za donosnost po regijah so pri IATA izrazili pričakovanje, da bodo severnoameriške letalske družbe ustvarile rekordne dobičke v višini 15 milijard dolarjev, medtem ko naj bi dobički evropskih prevoznikov dosegli 8,6 milijarde dolarjev, azijskih pa 10,1 milijarde dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles