Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Letalski velikan Bombandier napovedal velika odpuščanja delavcev

Letalski velikan Bombandier napovedal velika odpuščanja delavcev
November 09
07:28 2018

Delavci družbe Bombardier se soočajo z negotovostjo potem, ko je kanadski letalski velikan napovedal odpustitev 5000 svojih zaposlenih po vsem svetu. Proizvajalec letal in vlakov v težavah, je dejal, da bo več kot pol napovedanih rezov opravljenih v naslednjih 12 do 18 mesecih, izvedenih v Kanadi.

Družba je dejala, da bodo odpuščanja namenjena "racionalizaciji" poslovanja in bodo del širšega načrta za prestrukturiranje. Družba sicer trenutno po svetu zaposluje 70,000 oseb.

Podjetje s sedežem v Montrealu ima proizvodne in inženirske obrate v 28 državah sveta. Po njihovih ocenah jim bo 7 odstotno zmanjšanje obsega zaposlenih prihranilo 250 milijonov dolarjev.

Airbusove delnice ob rasti dobička krepko navzgor

Reze bo večinoma prizadel letalski del družbe, medtem ko bo železniški utrpel le nekaj manjših odpuščanj. Pri družbi so dodali še, da bodo 2500 delavcev odpustili v pokrajini Quebec, 500 pa v pokrajini Ontario.

Dobiček navzgor

Obvestilo je prišlo potem ko je družba predstavila rezultate za tretje četrtletje v katerih so glede na enako lansko obdobje, podvojili dobičke pred obdavčitvijo na 267 milijonov dolarjev. Prodaja družbe se je znižala za 5 odstotkov na 3,6 milijarde dolarjev, vseeno pa se pričakuje, da bo bodo letošnji prihodki z 18 milijardami dolarjev 10 odstotkov višji od lanskih.

Družba namerava hkrati prodati svoja "nejedrna" poslovanja in sicer letala serije Q za 900 milijonov dolarjev, blagovno znamko de Havilland pa za 300 milijonov dolarjev.

"Nadaljujemo s dobrim napredkom pri izvajanju našega načrta za preobrat," je v izjavi dejal izvršni direktor Alain Bellemare. "Zagnali smo naš naslednji krog ukrepov potrebnih za sprostitev celotnega potenciala portfelja Bombandier."

V začetku letošnjega leta je družba odprodala večinski delež pri proizvodnji letal serije C, evropskemu Airbusu, ki je letala preimenoval v A220. Alain Bellemare je v družbo prišel pred tremi leti ko se je Bombandier zaradi omenjenih letal znašel v hudih finančnih težavah in mu je morala z 1 milijardo dolarjev na pomoč priskočiti vlada v Quebecu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce