Finančni trgi

Prispevki

Ljubljanska borza: SBI TOP sklenil tik nad gladino

Ljubljanska borza: SBI TOP sklenil tik nad gladino
July 14
06:49 2017

Na Ljubljanski borzi je indeks blue chipov SBI TOP današnje trgovanje končal pri 809,17 točke, kar je 0,12 odstotka več kot v sredo. Prav toliko pa so izgubile v prvi kotaciji najbolj prometne delnice Krke. Vsega prometa je bilo danes za 492.940 evrov.

Z delnicami Krke so vlagatelji sklenili za 136.000 evrov poslov, tečaj pa je zdrsnil na 57,50 evra. Po prometu so izstopale še delnice Pozavarovalnice Sava, ki so se podražile za 2,31 odstotka na 15,50 evra, in Petrola, ki so pridobile 0,46 odstotka in šle na 373 evrov.

FED vidi omejitve za rast obrestnih mer

V zelenem so dan sklenile delnice Gorenja, ki so pridobile 0,78 odstotka in se oblikovale pri 6,30 evra, Intereurope, ki so se podražile za 5,12 odstotka na 1,95 evra, in Zavarovalnice Triglav, ki so se podražile za 0,66 odstotka na 25,77 evra.

Medtem so v negativno območje zdrsnile delnice Telekoma Slovenije, ki so se pocenile za 1,67 odstotka in zdrsnile na 84,55 evra, in delnice Luke Koper, ki so izgubile 0,17 odstotka in dan sklenile pri 30,20 evra.

Precej ali nekaj manj kot 19 odstotkov so v vstopni kotaciji izgubile tudi delnice KD Group, s katerimi pa je bil promet izredno skromen.

V tej kotaciji so vlagatelji precej povpraševali po delnicah Cinkarne Celje. Z njimi je bilo za 105.740 evrov prometa, tečaj pa je izgubil 0,61 odstotka in se oblikoval pri 169,95 evra.

Objave nekaterih borznih hiš

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je po iztisnitvi delničarjev iz družbe Kompas Hoteli Bled minuli teden na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo predlog za sodni preizkus denarne odpravnine. Glavni delničar, družba Hotel Slon, je namreč na aprilski skupščini kljub nasprotovanju VZMD sprejel sklep, da je ob iztisnitvi primerna denarna odpravnina 10,37 evra na delnico, medtem ko je knjigovodska vrednost konec leta 2016 znašala 26,94 evra na delnico.

Nadzorni svet Term Dobrna se je na današnji seji med drugim seznanil s poslovanjem družbe v prvih petih mesecih, dal soglasje za podpis predlaganih kreditnih in zastavnih pogodb ter predlaganih aneksov k pogodbam, potrdil pa je tudi predlog dnevnega reda in predloga sklepov za redno skupščino družbe, ki bo 21. avgusta.

Nadzorni svet družbe Unior je v sredo potrdil dnevni red skupščine, ki bo 23. avgusta, ter se seznanil s poročilom nominacijske komisije nadzornega sveta ter potrdil delitveni načrt in sprejel poročilo nadzornega sveta v zvezi z izčlenitvijo dejavnosti Turizma v družbo Unitur.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce