Finančni trgi

Prispevki

Lufthansa zaradi nižjih cen goriv z rastjo dobička

Lufthansa zaradi nižjih cen goriv z rastjo dobička
March 17
12:26 2016

Nemška letalska skupina Lufthansa je poročala o 55 odstotnem dvigu osnovnega zaslužka na 1,8 milijarde evrov, k čemur so največ prispevali nižji stroški goriva. Družba je zabeležila višji dobiček, kljub seriji stavk iz strani pilotov in kabinskega osebja, zaradi sprememb delovnih pogojev.

Pri Lufthansi so dejali, da bodo letos ponovno izplačali dividende delničarjem in hkrati napovedali višje dobičke v letošnjem letu. Vseeno pa so posvarili, da bo konkurenca še naprej izvajala pritisk na cene vozovnic.

Izvršni direktor družbe, Carsten Spohr je dejal, da je bilo leto 2015 "čustveno zahtevno leto", po nesreči letala družbe Germanwings, v kateri je umrlo 144 potnikov in šest članov posadke.

"Na pravi poti"

Spohr je dejal, da so nižje cene goriva in prizadevanja za znižanje stroškov in znižanje števila praznih sedežev na letih prinesla svoj učinek. Letalski prevoznik je trenutno sredi prestrukturiranja , s pomočjo katerega si želijo tekmovati z nizkocenovnimi letalskimi družbami v Evropi in z takoimenovanimi "vladno subvencioniranimi" družbami iz bližnjega vzhoda.

"Rezultati poleg tega potrujejo, da ostaja naše osredotočanje na kakovost, tako pri premium kot navadnih potnikih še naprej prava pot, kar krepi preprčanje da ostaja družba na pravem tiru," je dodal Spohr.

Lufthansa bo potem, ko jih v letu 2014 niso izplačali, za leto 2015 ponovno začela izplačevati dividende, ki bodo znašale 0,5 evra na delnico. Čisti dobiček družbe se je lani povečal na 1,7 milijarde evrov medtem, ko je znašal v letu 2014 le 55 milijonov evrov, za 6,8 odstotka so narasli tudi celotni prihodki družbe, ki so znašali 32,1 milijarde evrov.

Spohr je dejal, da pričakuje "rahlo povečanje" osnovnega dobička . Vseeno pa napoved o zaslužkih ne vključuje morebitnih vplivov stavke. Družba se še naprej bori za dosego novega dogovora z osebjem, glede plač in pokojnin. Lansko leto je podjetje prizadela stavka pilotov in kabinskega osebja, ki jih je stala kar 231 milijonov evrov.

Analitik iz družbe Liberum Gerald Khoo je dejal: "Še vedno smo zaskrbljeni glede sposobnosti družbe, da se sooči z številnimi strateškimi izzivi, saj cenejše gorivo kratkoročno maskira njihove težave."

Delnice Lufthanse so med trgovanjem izgubile 5,23 odstotka vrednosti in so se ustalile pri ceni 14,48 evra. Poleg znamke Lufthansa ima skupina v lasti tdui Swiss in Austrian Airlines, ter nizkocenovnega prevoznika Germanwings.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce