Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Luis Vuitton objavil ponudbo za nakup draguljarja Tiffany

Luis Vuitton objavil ponudbo za nakup draguljarja Tiffany
October 29
06:41 2019

Ameriška družba Tiffany je sporočila, da "pregleduje" ponudbo za prevzem v višini približno 14,5 milijarde dolarjev iz strani največjega proizvajalca luksuznega blaga na svetu LVMH. Podjetji sta v ločenih izjavah potrdili ponudbo, s tem, da so pri družbi Tiffany, ki ima 182 letno tradicijo dejali, da trenutno pogovori o prevzemu še ne potekajo.

Družba LVMH, ki je v lasti najbogatejšega Francoza, Bernarda Arnaulta, ima v lasti znamke, kot so Christian Dior, Givenchy in Bulgari. Zlatarstvo je sicer eden od sektorjev z najhitrejšo rastjo v industriji luksuznih izdelkov.

V izjavi so pri družba LVMH včeraj zapisali: "Potrjujemo, da smo opravili predhodne razprave o morebitni transakciji s Tiffanyem," pri čemer so dodali, da dogovor ni gotovost.

Tesla je presenetila z dobrimi poslovnimi rezultati, delnice poskočile za več kot 17 odstotkov

Nekaj ur pozneje so pri družbi Tiffany, ki kotira na newyorški borzi sporočili, da so prejeli "nezaželen ne zavezujoč predlog iz strani družbe LMVH" v višini 120 dolarjev na delnico v gotovini.

Poročila ob koncu tedna so dejala, da je z gotovino založena družba LVMH, ki ima v lasti tudi znamke kot so Kenzo, Tag Heuer, Dom Perignon, Moet & Chandon, kot tudi Louis Vuitton, v začetku tega meseca pripravila predhodno ponudbo za prevzem družbe Tiffany. Prevzem bi bil največji posel družbe LVMH od nakupa blagovne znamke Bulgari v letu 2011 v višini 5,2 milijarde dolarjev.

"Poskus LVMH, da kupi Tiffany za 14,5 milijarde dolarjev, potem ko so pred leti že kupili družbo Bulgari, verjetno pomeni napoved spopada v tem sektorju, kjer je njihov največji rival družba Richemont, ki ima v lasti znamko Cartier in bi družbi LVMH pomagala k boljšemu dostopu do ameriških trgov,"je dejal analitik iz družbe CMC Markets, Michael Hewson.

Kot del svoje strategije za povečanje tržnega deleža v ZDA je LVHM ta mesec uradno odprl svojo novo tovarno v južnem Teksasu, otvoritve pa sta se udeležila tudi gospod Arnault, ameriški predsednik Donald Trump in njegova hčerka Ivanka.

Višja ponudba?

Globalno povpraševanje po izdelkih družbe LVHM se je v zadnjih letih držalo dobro, enako pa ni moč trditi za družbo Tiffany, katere prodaja je po vsem svetu začela upadati. Kot več drugih luksuznih podjetij analitiki trdijo, da se je tudi Tiffany ujel v trgovinski spor med ZDA in Kitajsko in zvišanje uvoznih dajatev. Poleg tega je družbo prizadelo tudi zmanjšanje obiska iz strani kitajskih turistov v njihovih prodajalnah.

Družba LVMH ima trenutno v lasti 75 znamk in zaposluje 156,000 ljudi, njihova prodajna mreža pa vključuje 4590 trgovin. Na drugi strani Tiffany zaposluje 14,000 ljudi in upravlja približno 300 trgovin.

Novica o ponudbi LVHM je delnice Tiffany poslala navzgor za skoraj 31 odstotkov na skoraj 130 dolarjev. Ponudba v višini 14,5 milijarde dolarjev predstavlja približno ceno 120 dolarjev po delnici, vseeno pa so analitiki prepričani, da bi si družba LVHM lahko privoščila tudi višje ovrednotenje.

Tudi pri konkurentu LVHM, družbi Kering si želijo razširiti svojo prisotnost v zlatarskem sektorju, saj so pod svojo modno znamko Gucci lansirali visokokakovostne linije nakita.

Švicarski Richemont, sicer vodilna družba v tem sektorju z znamkami, kot je Cartier, si prav tako prizadeva za širjenje svojega portfelja, zato so pred kratkim kupili italijansko družbo Buccellati.

Vseeno pa analitiki pravijo, da je "Tiffany potencialno največji ulov na trgu in edina ameriška globalna luksuzna znamka".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce