Finančni trgi

Prispevki

ZA SIOL.NET: Luka Gubo o varnosti prihrankov

ZA SIOL.NET: Luka Gubo o varnosti prihrankov
December 09
11:33 2013

Tokrat je naš vodilni analitik Luka Gubo podal mnenje o varnosti prihrankov v slovenskih bankah.

V celotni EU so vloge vsakega državljana v posamezni banki zavarovane do višine 100.000 evrov oziroma je ta znesek vključen v sistem jamstvenih vlog. Nad to vrednostjo pa ni 100-odstotne garancije, meni finančni analitik Luka Gubo s portala financnitrgi.com.

V primeru nezmožnosti dokapitalizacije bank s strani države bi lahko prišlo do t. i. "bail-in" scenarija, kot se je zgodil na Cipru. Del depozitov se je tam pretvoril v delnice bank. Depoziti prebivalstva in malih družb do 100.000 evrov v posamezni banki so torej tudi po najhujšem scenariju varni.

O tej tematiki bomo govorili tudi na brezplačnem predavanju, ki ga za vas organiziramo ta petek, 13.12.2013, ob 18h na GZS. Ob pisanju članka je bilo na voljo še 14 mest, tako da čim prej izpolnite spodnji obrazec in se prijavite na predavanje preden prosta mesta poidejo!
[gravityform id="8"]

Kako je z depoziti v vrednosti več kot 100 tisoč evrov, če gre banka v stečaj?

Če imate v posamezni banki več kot 100 tisoč evrov prihrankov, boste morali v stečajnem postopku banke del sredstev nad tem zneskom prijaviti kot terjatev. Če banka izda ogromno slabih kreditov, recimo 30 odstotkov celotne bilance in jih mora vse odpisati, pomeni, da mora tudi druga stran bilance utrpeti enako zmanjšanje. Sprva se izbriše kapital, nato hibridne obveznice, nato navadne obveznice in če je vseh teh manj, kot je bila "bančna luknja", trpijo še depoziti, višji od 100 tisoč evrov. Kakšen delež depozitov utrpi izgubo, je pa znova odvisno od velikosti izgube banke in od višine kapitala ter količine obveznic, pojasni Gubo.

Več si preberite na Siol.net ...

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles