Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

LVMH in Tiffany v pravnem dvoboju glede 16 milijard dolarjev vrednega prevzema

LVMH in Tiffany v pravnem dvoboju glede 16 milijard dolarjev vrednega prevzema
September 29
06:39 2020

Družba LVMH je včeraj proti draguljarju Tiffany & Co vložila proti tožbo v kateri trdijo, da jim slabo finančno upravljanje ameriškega draguljarja v času pandemije kitajskega virusa omogoča, da odmik od predvidenega prevzema družbe, ki bi jih stala 16 milijard dolarjev.

Poteza prihaja potem, ko je družba Tiffany LVHM v začetku tega meseca tožila, ker francosko podjetje ne bo izvedlo dogovora, ki so ga podpisali v novembru, zaradi zahteve francoske vlade in učinka izbruha kitajskega virusa.

V svoji proti tožbi, ki je bila na sodišču v zvezni državi Delawere vložena v ponedeljek so pri LVHM-ju navedli, da dogovor z Tiffanyem ni predvideval nobene pandemije, kar se sklada z opredelitvijo tako imenovanega materialnega škodljivega učinka. Kot rezultat so tveganje za izbruh virusa prevzeli pri družbi Tiffany, so sporočili iz družbe LVHM.

Izdelovalci avtomobilov s tožbo proti ZDA zaradi carin na kitajsko blago

Francoska skupina je hkrati dodala, da so pri družbi Tiffany kršili dogovor s tem, da so poslovali kot običajno in delničarjem izplačali najvišje možne dividende.

Pri LVHM so dejali, da dogovora niso mogli skleniti, ker so prejeli pismo francoske vlade, v katerem so od konglomerata zahtevali, da transakcijo odloži do prihodnjega leta, prek skrajnega roka za sprejem pogodbe, za katerega sta ze družbi dogovorili, kot 24. november.

Pri družbi Tiffany proti tožbe zaenkrat še niso komentirali. Pred tem so sicer oporekali trditvam LVHM, da jim posredovanje francoske vlade preprečuje, da bi sklenili posel in da je prišlo do pomembnih škodljivih učinkov. Prav tako so zagovarjali svojo pravico do izplačila dividend v skladu s pogodbo z LVHM.

Pri LVHM so dejali tudi, da ima od dogovora o prevzemu dosti več koristi Tiffany. Pet najpomembnejših vodstvenih delavcev pri družbi Tiffany bi namreč v skladu z dogovorom prejelo več kot 100 milijonov dolarjev kompenzacije.

Ameriški sodnik je prejšnji teden določil, da se bo štiridnevno sojenje o zadevi začelo 5.januarja prihodnje leto.

Sodnik je dejal, da med zaslišanjem upa, da bi lahko družbi "produktivno razpravljali, da bi se s tem izognili potrebi po pravdnemu postopku," pri čemer je imel v mislih morebitno poravnavo.

Pismo za katero pri LVHM trdijo, da jim preprečuje dokončanje posla, je podpisal francoski zunanji minister, ki je dejal, da je njegov urad prejel poizvedbo iz strani družbe LVHM, zato je zanj normalno, da se je nanjo tudi odzval.

LVHM je v svojem odzivu na tožbo dejala, da je pismo obvezna direktiva za sodelovanje v prizadevanjih Francije za obrambo svojih nacionalnih interesov v trgovinskem sporu z ZDA.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles