Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Mali vlagatelji nadaljujejo svoj naskok na velike igralce na trgih

Mali vlagatelji nadaljujejo svoj naskok na velike igralce na trgih
February 01
07:47 2021

Cene srebra so se v ponedeljek povzpele na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih, potem ko je na socialnih omrežjih prišlo do poziva k nakupu žlahtne kovine, s čimer bi posnemali mrzlico, ki je omogočila dvig vrednosti delnic družbe GameStop.

Delnice nekaterih manjših avstralskih rudarskih podjetij so tako močno narasle, saj so jim majhni trgovalci množično kupovali. Delnice družb Argent Minerals, Boab Metals in Investigator Resources so tako vse pridobile več kot 15 odstotkov vrednosti.

Tudi spletne strani, ki se ukvarjajo s prodajo kovancev so poročale o izjemnem povpraševanju in o zamudah pri dobavi srebra. Cena srebra se je je zvišala za 7 odstotkov na 28,99 dolarja za unčo, kar je bilo največ od sredine avgusta.

Ameriško gospodarstvo se je v letu 2020 skrčilo manj od pričakovanj

Te poteze so zadnji primer majhnih trgovalcev, ki kupujejo delnice in druga sredstva, na katera stavijo veliki skladi Wall Streeta, kar posledično vodi v velike izgube za institucionalne vlagatelje. Nekateri uporabniki foruma Wallstreetbets na socialnem omrežju Reditt so tako prepričani, da je trg srebra močno manipuliran, naraščanje cene srebra pa bi lahko škodilo velikim igralcem na Wall Streetu.

"Pomislite na dobičke. Če vam je za dobiček vseeno, pa pomislite na banke kot je JP Morgan, ki bi jih na svoji poti uničevali," je dejal uporabnik Reddita, katerega mnenje se je širilo, kot požar.

Nekateri uporabniki foruma so sicer trdili, da bo poteza koristila istim skladom, ki so imeli koristi od stav proti družbi GameStop. Nedavna rast delnic družbe GameStop, ki so jo spodbudili mali vlagatelji, je bila videna kot upor proti velikim institucionalnim vlagateljem, ki uporabljajo enako taktiko za dosego velikih dobičkov.

Za razliko od družbe GameStop, ki je z izgubo poslujoč prodajalec video iger, proti kateremu so stavili številni investicijski skladi, pa je srebro v zadnjem letu zabeležilo močno rast vrednosti.

"Prišlo je do nenavadne situacije v kateri so uporabniki Reddita svojo pozornost usmerili proti večji tarči, da bi poizkušali katalizirati nekaj kratkih stikov na trgu srebra," je dejal Kyle Rodda iz družbe IG Markets.

Cena srebra se je od konca trgovanja prejšnjo sredo, ko se je pojavil poziv na forumu za nakup žlahtne kovine, povišala za 15 odstotkov.

Ogromne izgube za družbo Melvin

Zadnji vlagateljski val se je pojavil, ko je postal jasnejši obseg škode, ki je bila prizadejana podjetju iz Wall Streeta. Po poročilih je tako hedge sklad Melvin Capital v januarju izgubil 53 odstotkov vrednosti.

Vseeno je podjetje v zadnjih dneh januarja od vlagateljev prejelo zaveze k naložbi svežega denarja, pri čemer so mesec zaključili z 8 milijard dolarjev sredstev. Leto so sicer začeli z sredstvi v višini 12,5 milijard dolarjev.

Podjetje je na veliko stavilo, da bodo delnice prodajalca video iger GameStop, katerega delnice so bile pred petimi meseci vredne manj kot 5 dolarjev, še bolj izgubile na vrednosti. Toda mali vlagatelji so imeli drugačne načrte, zato jim je z pozivom na Redditu uspelo vrednost cen delnic družbe v petek dvigniti na neverjetnih 325 dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles