Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Manchester United je najvrednejši nogometni klub v Evropi

Manchester United je najvrednejši nogometni klub v Evropi
May 23
06:31 2018

Manchester United je bil še drugo leto zapored imenovan za najbolj vreden nogometni klub v Evropi, saj je poslovna skupina KPMG njegovo vrednost ocenila na 3,25 milijarde evrov. Angleški klub je na vrhu KPMG-ove študije o "vrednosti podjetij", pred Realom Madrid in Barcelono.

Študija, ki temelji na podatkih iz sezon 2015-16 in 2016-17, je preučevala dobičkonosnost, pravice radiodifuzije, priljubljenost, športni potencial in vrednost stadiona. Analizirali so 32 glavnih klubom po vsej Evropi, največ predstavnikov med prvo deseterico najvrednejših moštev pa ima angleška Premier League s šestimi klubi.

Manchester United ponovno na vrhu lestvice najbogatejših nogometnih klubov na svetu

Andrea Sattori, globalni vodja za šport pri KPMG in avtor poročila, je dejal, da se je celotna vrednost nogometne industrije v zadnjem letu povečala. "Skupna rast je posledica različnih dejavnikov, od tega je eden povečanje poslovnih prihodkov skupine 32 klubov za 8 odstotkov," je dejal.

"Izjemno visoki stroški prestopov in spiralno naraščajoči stroški za plače osebja niso preprečili, da bi klubi zabeležili presenetljivo naraščajoč trend, saj se je dobiček pred obdavčitvijo povečal za približno 17-krat glede na leto pred tem."

Top 10 evropskih klubov po "vrednosti podjetja"

  1. Manchester United - 3.255 milijarde evrov
  2. Real Madrid - 2,92 milijarde evrov
  3. Barcelona - 2,78 milijarde evrov
  4. Bayern München - 2.55 milijarde evrov
  5. Manchester City - 2,16 milijarde evrov
  6. Arsenal - 2,10 milijarde evrov
  7. Chelsea - 1,76 milijarde evrov
  8. Liverpool - 1,58 milijarde evrov
  9. Juventus - 1,30 milijarde evrov
  10. Tottenham - 1,29 milijarde evrov

Vir: KPMG

Sattori dodaja: "Enega od razlogov za to rast je mogoče najti v pomembnem vplivu angleških klubov in boljšem finančnem stanju številnih klubov srednje velikosti v razvrstitvi, kar odraža tudi skladnost s Uefinimi pravili finančnega fair playa."

Angleški klubi poleg dominacije v prvi deseterici zasedajo še dodatna tri mesta med prvo dvajseterico (West Ham United, Leicester City in Everton). Na drugi strani je drugi najvrednejši klub v Italiji postal SSC Napoli (17.mesto) in tako prehitel oba velikana iz Milana. Letos je bila vrednost 12 klubov ocenjena na več kot 1 milijardo evrov, kar je 2 več kot v letu 2017. Hkrati je bilo šest klubov vrednih več kot 2 milijardi evrov.

V sezoni 2015-16 je Manchester United osvojil tri lovorike (FA Cup, League Cap in Lifo Evropa), a letos ni osvojil nobene.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce