Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Manchester United najvrednejši nogometni klub v Evropi

Manchester United najvrednejši nogometni klub v Evropi
May 31
06:16 2017

Manchester United je po oceni družbe KPMG z ocenjeno vrednostjo 3 milijarde evrov, najvrednejši nogometni klub v Evropi. Zmagovalci lige Evropa so dosegli vrh lestvice KPMG-jeve analize "vrednosti podjetij" in pri tem prehiteli španska velikana Real Madrid in Barcelono.

Študija je analizirala televizijske pravice, dobičkonosnost, popularnost, športni potencial in lastništvo stadionov. V študiji 32 moštev so se najbolje odrezali angleški klubi, ki so med prvimi 10 zasedli kar 6 mest.

Manchester United po več kot desetletju znova ustvaril največ denarja med nogometnimi klubi

Andrea Sartori iz družbe KPMG je dejal, da se je vrednost nogometne industrije v zadnjem letu povišala. "Čeprav lahko rast deloma razložimo z eksplozijo prihodkov iz naslova televizijskih pravic, pa imajo internacionalizacija poslovnih operacij klubov, njihovih vlaganj v zasebno in moderno infrastrukturo ter bolj trajnostne prakse upravljanja, prav tako pomemben vpliv na rast," je dejal.

"Ko gre za vrednost medijskih pravic je angleška premier liga zlahka na vrhu evropskih lig, čeprav je tudi nekaj drugih glavnih lig dobro opredelilo svoj strategije za pozornost svetovnih oboževalcev."

Vseeno Satori kot pomanjkljivost navede, da klubi ne morejo individualno vplivati na televizijske prihodke, glede na kolektivno naravo poslov.

10 najvrednejših klubov v Evropi je bilo že drugo leto zapored ovrednotenih na več kot 1 milijardo evrov. Nova med to elitno skupino sta letos italijanski Juventus in Londonski Tottenham Hotspur, medtem ko je iz prve deseterice izpadel francoski klub Paris Saint-Germain.

Kljub svoji dominanci v ligi Prvakov ima Španija med najbogatejšo deseterico samo dva kluba, Real Madrid in Barcelona, vrednost vsakega pa je precej višja od 2 milijard evrov.

Poročilo sicer temelji na finančnih in nefinančnih podatkih iz nogometnih sezon 2014-15 in 2015-16.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce