Finančni trgi

Prispevki

Marca strm padec obsega Kitajskega izvoza in uvoza

Marca strm padec obsega Kitajskega izvoza in uvoza
April 10
07:24 2014

Obseg Kitajskega izvoza in uvoza se je po najnovejših podatkih v marcu drastično znižal, kar kaže na to, da drugo največje gospodarstvo na svetu nadaljuje z upočasnjevanjem.

Izvoz iz države je tako marca glede na enako lansko obdobje upadel za 6,6%. Istočasno se je obseg uvoza v marcu glede na leto prej, zmanjšal za 11,3%. Obseg izvoza sicer pada drugi mesec zapored, februarja se je tako zmanjšal za 18,1%, kar se je zgodlio prvič po letu 2009.

Počasnejša rast?

Padec izvoza v februarju so oblasti večinoma pripisale posledicam manjšega povpraševanja zaradi obdobja počitnic, ko so številna podjetja in tovarne začasno zaprla svoja vrata. Zato so analitiki v marcu pričakovali rast tako izvoza kot tudi uvoza.

Najnovejši trgovinski podatki bodo tako okrepili zaskrbljenost o stanju kitajskega gospodarstva, ki po objavi slabih podatkov o aktivnosti predelovalne industrije in prodaje na drobno, znova kaže znake šibkosti.

Prvo ‘zlato’ mesto prevzela Kitajska

Pred dnevi je svojo napoved o kitajski gospodarski rasti poslabšala tudi Svetovna banka, ki namesto 7,7% rasti, Kitajski za letošnje leto napoveduje 7,6% gospodarsko rast.

V marcu je Kitajska po najnovejših podatkih ustvarila 7,7 milijarde dolarjev trgovinskega presežka, medtem ko so prejšni mesec zabeležili 23 milijard dolarjev primanjkljaja.

"V prihodnje bi morale izboljšane razmere na razvitih tržiščih omogočati podporo Kitajskemu izvozu," je dejal Julian Evans-Pritchard iz družbe Capital Economics.

"V nasprotju s tem pričakujemo, da bo ostala rast uvoza relativno šibka, saj bo upočasnjevanje investicijske potrošnje vplivalo na uvoz surovin in kapitala. Kot rezultat tega pričakujemo, da se bo kitajski trgovinski presežek tekom leta še dodatno povečeval."

Kitajska je prejšnji teden predstavili tudi mini sveženj ukrepov namenjenih spodbujanju rasti, ki je vključeval izdatke namenjene gradnji želežniške infrastrukture ter davčne olajšave za majhna podjetja.

Kitajska vlada si prizadeva, da bi se obseg celotne trgovinske menjave v letošnjem letu povečal za 7,5%. Lansko leto se je obseg trgovinske menjave povečal za 7,6%, kar je bilo nekoliko manj od napovedane 8% rasti.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles