Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Mario Draghi: Inflacija in gospodarska rast v evrskem območju si bosta opomogli

Mario Draghi: Inflacija in gospodarska rast v evrskem območju si bosta opomogli
June 03
08:00 2016

Inflacija v evrskem območju naj bi si po besedah predsednika Evropske centralne banke (ECB), Marija Draghija v letošnjem letu opomogla. Draghi je svoje komentarje podal potem, ko se je ECB pričakovano odločila, da ohranja obrestne mere nespremenjene.

Inflacija ostaja pri minus 0,1 odstotka precej pod ciljem ECB-ja, oblikovalci politik pa so zaskrbljeni, da bi se lahko regija ujela v deflacijsko spiralo. Vseeno je Draghi izrazil pričakovanje, da bodo nedavni spodbujevalni ukrepi pomagali zvišati cene.

Spodbujevalni ukrepi

Banka je svoje inflacijske obete za letošnje leto iz 0,1 odstotka dvignila na 0,2 odstotka, medtem ko naj bi gospodarska rast namesto 1,4 odstotka, dosegal 1,6 odstotka. Draghi pričakuje, da bodo stopnje ostale nizke oziroma negativne še naslednjih nekaj mesecev, nato pa naj bi se v drugi polovici leta začele počasi dvigovati.

Avstralija v prvem četrtletju z boljšo rastjo od pričakovanj

"Podprte z našimi ukrepi denarne politike in pričakovanim gospodarskim okrevanjem, bi se morale začeti inflacijske stopnje v letih 2017 in 2018 dvigovati," je dejal. Komentarji so sledili odločitvi upravnega sveta ECB, ki se je sestal na Dunaju, da ohranili referenčno mero pri 0 odstotkih in obrestno mero za depozite pri minus 0,4 odstotkih nespremenjeno.

Grožnja Britanskega odhoda iz Unije

Draghi je dejal, da so spodbujevalni ukrepi obrodili sadove, čeprav bi lahko umirjena rast na trgih v razvoju in Britanski referendum o Evropski Uniji ogrozila okrevanje evrskega območja.

"Tveganje za obete glede rasti evrskega območja je še naprej obrnjeno navzdol, vendar pa se je stanje tveganja popravilo zaradi monetarnih ukrepov in stimulacijskih ukrepov, ki se še vedno izvajajo," je dejal na novinarski konferenci. "Negativna tveganja se še naprej nanašajo na dogajanje v svetovnem gospodarstvu, prihajajočem Britanskem referendumu in drugih geopolitičnih tveganjih."

Spodbujanje zaposlovanja

Opisujoč Veliko Britanijo, Evropo in evrsko območje kot "koristno za obe strani" je Draghi dejal, da je ECB pripravljena na kakršenkoli izid referenduma, ki bo potekal 23. junija. "ECB si želi, da bi Velika Britanija ostala v Evropski Uniji, saj gre za obojestranske koristi," je dejal.

Dodal je da, je v vseh državah evrskega območja potreben sprejem reform za dvig produktivnosti in izboljšanje poslovnega okolja. Ti ukrepi so bistvenega pomena za povečanje vlaganj in spodbujanje ustvarjanja novih delovnih mest, je še dejal.

Gospodarstvo evrskega območja je v letošnjem prvem četrtletju zabeležilo 0,5 odstotno rast, vseeno pa ostaja stopnja brezposelnosti pri 10,2 še naprej visoka.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce