Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Mattelove delnice zaradi govoric o prevzemu krepko navzgor

Mattelove delnice zaradi govoric o prevzemu krepko navzgor
November 14
08:29 2017

Delnice izdelovalca igrač Barbie, Mattel so zaradi poročanja, da pri njihovem konkurentu Hasbro razmišljajo o njihovem prevzem, pridobile 20 odstotkov vrednosti. Tudi delnice Hasbra, ki ima v lasti blagovne znamke kot so Play Doh in My Little Pony, so prav tako pridobile na vrednosti in med včerajšnjim trgovanjem na borzi v New Yorku pridobile 6 odstotkov vrednosti.

Prejšnji mesec so sicer delnice obeh družb izgubile na vrednosti, saj je bilo objavljeno opozorilo o možnem bankrotu trgovca Toys R Us, kar bi zmanjšalo prodajo obeh družb. Obe podjetji sta sicer med največjimi izdelovalci igrač na svetu, Mattel pa je leta 1996 neuspešno skušal prevzeti družbo Hasbro. A v zadnjih nekaj letih se je poslovna sreča med družbama obrnila, saj se pri Mattelu spoprijemajo z vse bolj padajočo prodajo. Mattel, čigar vrednost je ocenjena na 6 milijard dolarjev je tako sedaj po številnih merilih manjše podjetje.

Qualcomm zavrnil prevzemno ponudbo Broadcomma

Njihove delnice so v zadnjem letu izgubile skoraj polovico svoje vrednosti, v ponedeljek pa se je z njimi trgovalo pri ceni 17,68 dolarja. Na drugi strani je vrednost delnic Hasbra dosegla 97 dolarjev, kar je 10 dolarjev več kot leto dni nazaj, zaradi česar ima družba dvojno tržno vrednost Mattela.

Nizka vrednost Mattelovih delnic, bi jih lahko naredila privlačen cilj za prevzem, vendar pa bi lahko vodstvo družbe tudi odvrnila od sklenitve posla, je dejal Jaime Katz iz družbe Morningstar.

Primerjava podjetij

Mattel, ki je lastnik blagovnih znamk kot so Fisher-Price, American Girl in Hot Wheels, prodaja svoje izdelke v 150 državah sveta in po vsem svetu zaposluje 32,000 ljudi, mnogo od katerih dela v proizvodnji. V svojih poslovnih rezultatih za tretje četrtletje so v zadnjem mesecu objavili padec prodaje v višini 13 odstotkov, družba pa je hkrati zabeležila izgubo. Vse to je družbo prisililo v prenehanje izplačevanja dividend delničarjem in pospešilo prizadevanja za zmanjševanje stroškov poslovanja.

Pri Hasbru so istem času zabeležili rast prodaje v višini 7 odstotkov na skoraj 1,8 milijarde dolarjev. Podjetje, ki je prodalo svoje proizvajalne zmogljivosti zaposluje približno 5400 ljudi. Novi izvršni direktor Hasbra je za povečanje prodaje uporabil strategijo pripovedovanja zgodb, kar je strategija, ki bi lahko dobro delovala tudi pri prodaji Mattelovih izdelkov, je dejal analitičarka Linda Bolton Weiser, ki za finančno družbo Da Davidson, spremlja obe podjetji.

V svojem poročilu je tako Bolton Weiserjeva dejala, da bi skupno podjetje za obe družbi prineslo "ogromne koristi" in bi verjetno pomenilo za več sto milijonov dolarjev prihrankov. Predlagani prevzem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ni bil uspešen zaradi težav zaradi zmanjšanja konkurence na ameriškem trgu. Trenutno ni jasno kako bi se ameriški regulativni organi odzvali na posel danes.

Analitiki ocenjujejo, da bi obe družbe skupaj predstavljali manj kot 33 odstotkov ameriškega trga igrač. Toda industrija se hitro spreminja, saj postaja Amazon vse bolj prevladujoč, medtem ko se trgovci kot je Toys R Us soočajo z težavami.

Potencialna združitev bi lahko poleg tega sprožila spopade korporacijske kulture in drugih procesov, je v poročilu še zapisala Katzova. "Vlagatelje opozarjamo so se take špekulacije o povezavah v preteklosti že izjalovile, zato bi se to lahko zgodilo tudi v tem primeru," je še dodala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles