Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Mednarodne finančne institucije zamrznile pomoč Afganistanu

Mednarodne finančne institucije zamrznile pomoč Afganistanu
August 25
05:28 2021

Svetovna banka je ustavila financiranje projektov v Afganistanu, potem ko so nadzor nad državo z pomočjo nesposobne ameriške administracije prevzeli teroristi talibani. Kot razlog so pri banki navedli zaskrbljenost glede tega, kako bo prevzem iz strani skrajnih islamistov vplival na "razvojne možnosti države, zlasti za ženske".

Poteza prihaja le nekaj dni zatem, ko je Mednarodni denarni sklad ustavil svoja plačila Afganistanu. Hkrati so bila zamrznjena sredstva Afganistanske centralne banke, ki so hranjena v ZDA.

Katastrofa v Afganistanu že vpliva na globalne trge

"Ustavili smo distribucijo v naših operacijah v Afganistanu, pri čemer pozorno spremljamo in ocenjujemo razmere v skladu z našo notranjo politiko in postopki," je za medije sporočil tiskovni predstavnik Svetovne banke.

"Še naprej se bomo tesno posvetovali z mednarodno skupnostjo in razvojnimi partnerji. Skupaj z našimi partnerji hkrati še naprej sodelujemo pri ohranjanju težko pridobljenih razvojnih dosežkov in še naprej podpiramo prebivalce Afganistana."

Finančna institucija s sedežem v Washnigtonu je od leta 2002 za projekte obnove in razvoja v Afganistanu namenila 5,3 milijarde dolarjev.

V petek je banka svojemu osebju povedala, da bje bila njihova ekipa s sedežem v glavnem mestu Kabul in njihovimi ožjimi družinskimi člani, varno evakuirana iz Afganistana v Pakistan.

Odločitev Svetovne banke o prekinitvi plačil Afganistanu je najnovejša prekinitev izplačil pomoči zaradi prevzema oblasti iz strani islamske teroristične organizacije. Prejšnji teden se je za podobno potezo odločil mednarodni denarni sklad, ki je državi preprečil dostop do posojil.

Država bi sicer po prvotnih načrtih, od 23.avgusta lahko počrpala za približno 440 milijonov dolarjev sredstev.

Kot rečeno je bilo zamrznjenih tudi približno 9 milijard dolarjev premoženja, ki ga je Afganistanska centralna banka hranila na računih v ZDA.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles