Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Mednarodni denarni sklad je znižal napovedi svetovne gospodarske rasti

Mednarodni denarni sklad je znižal napovedi svetovne gospodarske rasti
July 24
06:21 2019

Mednarodni denarni sklad je znižal napoved svetovne gospodarske rasti za letošnje in prihodnje leto. Sklad tako sedaj za leto 2019 napoveduje rast v višini 3,2 odstotka, kar je manj od aprilske napovedi v višini 3,3 odstotka. Tudi napoved za prihodnje leto so iz 3,6 odstotka znižali na 3,5 odstotka.

Pri skladu so dejali, da ostaja rast "umirjena", zato je po njihovo bistvenega pomena, da se zmanjšajo trgovinske in tehnološke napetosti.

Sklad je za ključna tveganja za svetovno gospodarstvo označil "dodatno zaostrovanje ameriško-kitajske trgovinske vojne, ameriške uvozne dajatve na avtomobile, brexit z ali brez dogovora, bi lahko zmanjšali zaupanje na trgih, oslabili naložbe, premaknili svetovne dobavne verige in močno upočasnili svetovno gospodarsko rast pod nivo izhodišča," so dejali pri skladu.

Trgi so v nov teden vstopili z padci vrednosti

V intervjuju za medije je glavna ekonomistka sklada Gita Gopinath dejala: "Globalna rast je počasna in negotova. A to ne bi smel biti primer saj gre deloma za samo zadane težave".

Sklad, ki je izrazito globalistično naravnan seveda za težave okrivi trgovinsko politiko ameriškega predsednika Trumpa. Po njihovo tako države za zaščito svojih delovnih mest in sektorjev gospodarstva ter ublažitev trgovinskih nesorazmerij, ne bi smele uporabljati uvoznih dajatev.

Trump se na ta stališča seveda ne ozira in ima v mislih samo najboljše interese svoje države. Poleg tega so njegove politike usmerjene v reformiranje kitajske in njenega nespoštovanja osnovnih poslovnih praks. Trumpova administracija tako od Kitajske pričakuje sprejem reform in prenehanje nezakonitega subvencioniranja domačih družb ter kraje ameriške intelektualne lastnine.

Pri skladu poleg tega pozivajo k hitri razjasnitvi negotovosti v zvezi s trgovinskimi sporazumi, vključno z Brexitom in prostotrgovinskim območjem, ki zajema ZDA, Kanado in Mehiko.

V poročilu je inflacija opisana kot pridušena. To skupaj z umirjeno rastjo pomeni, da so politike nizkih obrestnih mer, ki jih sprejemajo v številnih državah sveta, primerne.

Japonska in Evroobmočje imata eno od svojih obrestnih mer centralnih bank že zdaj v negativnem območju. Na finančnih trgih naj bi ECB in FED v prihodnjim mesecih zelo verjetno znižali obrestne mere, pri rez ameriške centralne banke pa se pričakuje že naslednji teden.

V skladu napovedujejo, da naj bi ZDA v prihodnjem letu doživela občutno upočasnitev gospodarske rasti, kar naj bi bila posledica slabitve učinkov znižanja davkov. Po 2,9 odstotni rasti v lanskem letu, naj bi tako rast v letu 2020 dosegla 1,9 odstotka.

Največje znižanja napovedi rasti so pri skladu napovedali za nekatera večja gospodarstva v vzponu, vključno z Brazilijo, kjer obstaja negotovost glede pokojninske in drugih reform in Južno Afriko, ki je v kaosu zaradi nesposobne skorumpirane vlade, ogromnih problemov z oskrbo z energijo in šibko kmetijsko proizvodnjo, ki je posledica zasega zemlje belskih kmetov.

Manjšo znižanje napovedi gospodarske rasti je doživela tudi Kitajska, kar je posledica trgovinskih napetosti z ZDA.

Nekoliko hitrejša svetovna gospodarska rast za prihodnje leto, temelji predvsem na pričakovanem izboljšanju stanja štirih močno prizadetih razvijajočih se gospodarstev - Turčije, Argentine, Irana in Venezuele. A to že zdaj zgleda kot zelo optimistično pričakovanje, saj so negotovosti v teh državah izjemno visoke.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce