Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Mednarodni denarni sklad napoveduje močnejšo svetovno gospodarsko rast

Mednarodni denarni sklad napoveduje močnejšo svetovno gospodarsko rast
October 11
06:36 2017

Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) se okrevanje svetovnega gospodarstva vse bolj krepi. V svojem najnovejšem Svetovnem gospodarskem pregledu je sklad revidiral svoje napovedi za svetovno gospodarstvo in sedaj pričakuje nekoliko višjo rast. Tako naj bi po novih predvidevanjih letošnje gospodarska rast dosegla 3,6 odstotka, v prihodnjem letu pa naj bi se okrepila na 3,7 odstotka.

Poročilo pravi, da svetovno gospodarstvo doživlja "dobrodošel ciklični trend dviganja potem, ko je bila rast v zadnjih nekaj letih razočarajoča". Hkrati so izboljšali napovedi rasti za več držav - največje spremembe v letošnjem letu so tako napovedali za Kanado, Rusijo (deloma zaradi stabilizacije cen nafte) in Brazilijo, kjer so številke še naprej šibke, a vseeno popravek glede na ostre padce iz prejšnjih dveh let.

Predsednik Svetovne banke svari pred avtomatizacijo

Poleg tega je sklad opravil tudi nekaj znižanj napovedi, med katerimi je najbolj pomemben primer Indija, kjer se še naprej ukvarjajo z posledicami umika visokih bankovcev iz denarnega obtoka in negotovostmi povezanimi z novim davkom. Kljub temu naj bi Indija v prihodnjem letu zabeležila robustno gospodarsko rast, ki bo znašala blizu 7 odstotkov.

Padec napovedani rast je doživela tudi Južna Afrika, kjer je umirjena rast posledica vpliva politične negotovosti na zaupanje podjetij in potrošnikov.

Zaskrbljenost glede produktivnosti

Poročilo prav tako opozarja, da svetovno okrevanje ni popolno in se sooča s tveganji. Hkrati je inflacija v mnogih državah prenizka. To pomeni, da imajo centralne banke z znižanjem obrestnih mer malo prostora za odgovor na prihodnje gospodarske krize, ker os zvišanja cen tako počasna.

Pri IMF izražajo vztrajno zaskrbljenost zaradi šibke rasti produktivnosti, kar zmanjšuje možnosti za rast življenjskih standardov.

Hitra rast kreditiranja na Kitajskem povečuje tveganje za hitro upočasnitev tamkajšnjega gospodarstva, zato so pri IMF prepričani, da mora vlada okrepiti svoja prizadevanja za odpravo te nevarnosti. Izrazili so tudi nekaj zaskrbljenosti glede administracije ameriškega predsednika Trumpa, ko so v poročilu zapisali, da "negotovost glede politik je bolj zaskrbljujoča, kot naprimer običajne napovedi glede regulativne in fiskalne politike ZDA".

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce