Finančni trgi

Prispevki

Microsoft napovedal nakup mesta za izmenjavo kode Github

Microsoft napovedal nakup mesta za izmenjavo kode Github
June 05
07:01 2018

Microsoft je napovedal, da bo kupil spletno stran za imenjavo kod Github. Družba Github s sedežem v San Franciscu je spletna platforma, ki omogoča programerjem kode da medsebojno sodelujejo pri svojem delu. Uporabljajo jo številni zaposleni v velikih podjetjih, vključno z Microsoftom.

Pri Microsoftu so dejali, da bodo za nakup delnic družbe za dosego dogovora, ki naj bi bil zaključen pred koncem leta plačali 7,5 milijarde dolarjev. Hkrati so dejali, da bo Github še naprej deloval neodvisno.

"Zavedamo se odgovornosti do skupnosti, ki jo moramo prevzeti s tem sporazumom in potrudili se bomo po naših najboljših močeh, da bodo razvijalci dobili najboljšo platformo za gradnjo, inovacije in reševanje najbolj perečih izzivov na svetu," je v izjavi zapisal izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella.

O uspešnem poslovanju je poročal tudi Microsoft

Dodal je, da Github trenutno uporablja več kot 28 milijonov razvijalcev, ki predstavljajo več kot 1,5 milijona organizacij v različnih industrijah.

Poslovanje družbe bo vodil Nat Friedman, ustanovitelj družbe Xamarin - razvijalca programske opreme za mobilne naprave, ki ga je družba microsoft prevzela v letu 2016. Microsoft je Friedmana opisal kot veterana "open sourca".

Izraz se uporablja za načelo, da je koda javno dostopna, tako, da jo lahko drugi pregledajo, spreminjajo in delijo.

Pri Microsoftu so dodali, da se bo sedanji izvršni direktor družbe Github Chris Wanstrath, v organizaciji preselil na drugo mesto, da bi deloval na strateških pobudah programske opreme.

Osnova storitev družbe Github je sicer brezplačna, vendar pa uporabnikom zaračunavajo mesečno naročnino v višini 21 dolarjev za dodatne storitve, vključno s 24 urno podporo in možnostjo, da članom skupine zagotavljajo različne ravni dostopa.

Skrbi glede prevzema

"Github ponuja preglednost - to je zelo učinkovito orodje za zagon projektov na svetovni ravni, medtem ko svoj delež prispeva veliko razvijalcev," je dejal Malcom Barclay. "Nekateri so nervozni zaradi tega, kar je Microsoft mnogokrat storil s svojimi preteklimi nakupi - na primer s Skypom - zato obstaja strah, da bi lahko Github uničili. Številne Microsoftove prevzeme spodbuja število uporabnikov, Github, pa jih ima zelo veliko. Domnevam, da si želijo nekaj od njih, a kaj bi to bilo ne vem."

Microsoft je sicer sam upravljal z konkurenčno storitvijo z imenom Codeplex, vendar so jo lani ukinili in dejali, da je Github, postal "de facto mesto za skupno rabo odprte kode".

Pri Bloombergu, ki je prvi poročal, da je dogovor dosežen so dejali, da je bila vrednost Githuba nazadnje ocenjena v letu 2015, ko je znašala 2 milijardi dolarjev.

Eden od dobitnikov pri poslu je družba tveganega kapitala Andreessen Horowitz. Šest let nazaj so namreč za 100 milijonov dolarjev kupili delež v družbi, kar je bila takrat največja posamična naložba v družbo.

"Kjer so drugi videli preplačanost, smo mi videli družbo, ki jo opaziš le enkrat vsako desetletje," je zapisal eden od partnerjev pri vlagatelju Peter Levine.

"Sodobno programiranje temelji tako na sestavljanju kot pisanju kode, ta pa običajno sodi na eno mesto kjer je lahko dostopna, to mesto pa je bilo in bo še naprej Github. Kombinacija Microsofta in Githuba je močna in vem, da se Satya in ekipa zavedata neverjetne priložnosti."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce