Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Microsoft se odpoveduje izdelavi pametnih telefonov

Microsoft se odpoveduje izdelavi pametnih telefonov
May 26
07:06 2016

Microsoft je razkril svoje načrte za odpustitev do 1850 zaposlenih, kot del prizadevanj za zmanjšanje obsega svojega oddelka za izdelavo pametnih telefonov. Podjetje je poleg tega sporočilo, da bodo za odpravnine odpuščenim namenili nekaj več kot 850 milijonov evrov.

Predstavnik sindikata je dejal, da je družba hkrati preklicala načrte za lastno izdelavo svojih pametnih telefonov, a to iz strani družbe še ni bilo potrjeno.

Poslovni rezultati Microsofta niso dosegli pričakovanj

Poteza prihaja le dve leti zatem ko se je Microsoft odločil, da za nekaj manj kot 6,5 milijarde evrov odkupi Nokijin oddelek za izdelavo mobilnih telefonov. Študija izdelana prejšnji teden je tako pokazala, da predstavljajo telefoni, ki jih poganja Windows operacijski sistem, manj kot 1 odstotek vseh prodanih pametnih telefonov na svetu, v prvih treh mesecih letošnjega leta.

Hkrati je Microsoft tudi v procesu prodaje svojega oddelka za izdelavo pametnih telefonov z blagovno znamko Nokia.

Surface telefoni?

Pri Microsoftu so sporočili, da bo kot rezultat najnovejše objave, na Finskem odpuščenih do 1350 delavcev.

"Moje razumevanje je, da bodo Windows 10 nadaljevala kot operacijski sistem, vendar pa Microsoft ne bo več izdeloval svojih pametnih telefonov," je dejal predstavnik sindikata. A izjava izvršnega direktorja družbe ne daje jasnega odgovora ali bo tega res prišlo.

"Še naprej bomo delali inovacije na vseh napravah in z našo cloud storitvijo na vseh mobilnih platformah," je dejal Satya Nadella.

Družba je obljubila, da bo zagotovila več informacij, ko bo julija objavila svoje najnovejše poslovne rezultate.

Vseeo je eden od strokovnjakov za področje prepričan, da imajo še vedno načrte za izdelavo novega telefona.

"Že nekaj časa je jasna usoda preostalega dela Microsoftovega poslovanja na Finskem," je dejal Ben Wood iz družbe CCS Insight consultancy. "A Nadellova vizija za Windows 10 je, da bo na voljo na kateremkoli zaslonu, pa naj gre za uro, velikanski televizijski zaslon ali telefon. Zato bo Microsoft še naprej podpiral licence za pametne telefone - vključno z Alcatelom, Acerjem in HP-jem - kolikor dolgo bo to mogoče. Hkrati sem prepričan, da bomo na koncu dobili tudi pametne telefone z blagovno znamko Surface. A to bo bolj namenjeno temu, da Microsoft pokaže, kaj je mogoče pri poslovnih napravah - podobno kot so že storili pri Surface tablicah in prenosnih računalnikih - kot pa, da bi želeli navadim potrošnikom prodati na milijone svojih izdelkov."

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce