Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Microsoft tretja ameriška družba ki je presegla tržno vrednost bilijona dolarjev

Microsoft tretja ameriška družba ki je presegla tržno vrednost bilijona dolarjev
April 26
06:17 2019

Microsoft je po poročanju o boljši prodaji in dobičku od pričakovanj prvič v svoji zgodovini presegel bilijon dolarjev tržne kapitalizacije. Ameriški programski gigant je omenjeno vrednost za kratek čas presegel včeraj predenj so delnice upadle pod omenjeno znamko.

S tem je družba postala šele tretje ameriško javno podjetje v zgodovini, ki je dosegla tako visoko tržno vrednost, pred tem je to uspelo Applu in Amazonu.

Microsoftove delnice so v zadnjem letu zrasle za skoraj tretjino, kar je predvsem posledica njihovega poslovanja računalništva v oblaku.

Amazon je še četrtič zapored dosegel rekorden dobiček

V sredo je družba tako sporočila, da so v četrtem četrtletju dosegli 14 odstotno rast prihodkov, ki jih je bilo za 30,6 milijarde dolarjev, kar je predvsem posledica rast računalništva in oblaku in nepričakovane rasti prodaje programske opreme. Čisti dobiček družbe se je povišal za 19 odstotkov na 8,8 milijarde dolarjev.

Družba še naprej nadaljuje z dobrimi predstavami pod vodstvom direktorja Satye Nadelle, ki je porabil pet let, da bi zmanjšal odvisnost družbe od nekoč dominantnega operacijskega sistema Windows.

Apple in Amazon sta vrednost bilijona dolarjev prvič presegal avgusta in septembra lani, a se je vrednost obeh družb nato znižala zaradi padca svetovnih delniških trgov.

Družba PetroChina je sicer za kratek čas v letu 2007 ob splavitvi delnic na borzi v Šanghaju tudi presegla vrednost bilijona dolarjev, vseeno pa je večina delnic družbe v lasti kitajske vlade. Družba je sicer trenutno vredna okrog 200 milijard dolarjev.

Medtem ko mejniki redno pridejo na naslovnice, pa so vodilni pri Microsoftu v preteklosti zavračali pomembnost tržne vrednosti. "To je merilo, ki ga nihče v vodsveni ekipi ne spremlja," je na nekem lanskem dogodku dejal Chris Capossela.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce